Loading
ro ru en
Afiş
Loading
19 Ianuarie 2018 | 15:13
„Balamucul vesel” – o premieră despre valori, mister şi minciuni
Într-o premieră despre valori, mister şi minciuni, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” (TNME) va prezenta publicului în data de 20 şi 21 ianuarie, începând cu ora 18:00, spectacolul „Balamucul vesel”, în regia lui Petru Hadârcă. O premieră care valorifică percepţia generală asupra lumii şi care vine să reamintească evenimentele istorice prin care a trecut societatea noastră. Mai multe detalii despre premiera care urmează a fi jucată mâine, 20 ianuarie, la Chişinău, care este mesajul de bază al spectacolului, dar şi unde va mai fi jucat această piesă, aflăm de la directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, regizorul Petru Hadârcă şi actorul Alexandru Pleşca, invitaţii emisiunii „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziunea, Moldova 1.
„Este o piesă autohtonă, contemporană și asta este foarte important pentru Teatrul „Mihai Eminescu”, că se pune pe scenă o piesă scrisă de Sergiu Burcă, un autor autohton, care vorbește despre o farsă politică”, spune actorul Alexandru Pleșca.

Potrivit regizorului spectacolului, Petru Hadârcă, în debutul spectacolului vedem scene cu luptătorii sinceri pentru idealurile naţionale, dar şi politicienii manipulatori, securişti și poliţişti bătăuşi. „Este vorba despre o etapă din istoria noastră și depinde cum te desparți de ea. Sunt unele momente în viață când te desparți cu mult dramatism, tragism, dar de data aceasta ni s-a propus să reamintim o farsă în care am fost expuși noi cu toții – am fost manipulați, ni s-a furat un ideal atunci când am crezut în acel ideal național”, spune Petru Hadârcă.

Potrivit lui, noutatea acestui spectacol constă în faptul că toată coloana sonoră va fi interpretată de instrumentiștii Teatrului Național „Mihai Eminescu”, care vor fi și ei în scenă.

„La acest spectacol vom avea o coloană sonoră live. Instrumentiștii de la Teatru vor fi și ei în scenă, în rolul unor personaje de ceară ale istoriei, cum ar fi Stalin, Napoleon, Ecaterina a II-a, etc., deoarece prin ei ne amintim de acelea perioade în care tot ni s-au spălat creierii, am fost mințiți”, mai spune Petru Hadârcă.

Spectacolul se înscrie în suita manifestaţiilor consacrate Centenarului Unirii.

„De ziua Unirii principatelor, pe 24 şi 25 ianuarie, vom juca „Balamucul Vesel” pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi pe 27-28 ianuarie pe scena Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti”, a mai precizat directorul TNME, Petru Hadârcă.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam