Loading
ro ru en
Afiş
Loading
02 Octombrie 2017 | 16:41
Festivalul-concurs „Crizantema de argint” revine la Chişinău
Festivalul-concurs „Crizantema de argint” cu parfum de romanţă revine săptămâna aceasta în agenda culturală a capitalei. Evenimentul, ajuns la a 21-a ediţie, se va desfăşura după cinci ani de dispariţie din viaţa culturală. O sărbătoare mult aşteptată de organizatori, participanţi, dar şi de spectatorii, care vor veni pe 3,4 şi 5 octombrie la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” pentru a se delecta în armoniile romanţei, relatează Mesager.
Elena Rotaru din Chişinău a muncit toată viaţa contabilă, iar în suflet a purtat  şi a cântat romanţa. A participat recent la un concurs din Câmpul Lung Muscel, România, de unde a revenit cu premiul doi. „Romanţa îmi place de mic copil. Am auzit-o la părinţi şi mi-a rămas în suflet până azi”, spune Elena Rotaru, concurentă la secțiunea „Interpretare”.

Chiar  dacă  cea de-a 50-a ediţie a faimosului festival  de romanţă din Târgovişte, „Crizantema de aur”, se va desfăşura în curând, unii iubitori  ai acestui gen din România  au ales să participe la Crizantema de la Chişinău. „Pentru că îndrăgesc foarte mult romanţa şi nu pierd nicio ocazie pentru a o prezenta publicului. Sunt prea puţine evenimente în care putem să cântăm romanţă, aşa că eu cred că nu trebuie ratat niciunul dintre ele”, spune Rodica Pop Seling din Zalău, Județul Sălaj.

Deşi e un gen atât de vechi, mulţi compozitori compun romanţe noi.

„Romanţa nouă e tot cea veche, căci e un gen consacrat. Ceea ce face munca creatorului este extraordinar de grea, pentru că trebuie să caute tot timpul drumuri noi, să nu calce pe cărări care au mai fost bătătorite”, a declarat compozitorul din Iași, Constantin Bardan.

„Avem aceste trei seri de regal al romanţei. Pe 3 va fi concursul de creaţie, pe 4 de interpretare, intrarea liberă, aşa că vă invităm să vă umpleţi sufletul cu balsamul frumos al romanţelor şi crizantemelor”, a declarat artista poporului, Silvia Goncear.

Concertul de gală şi decernarea premiilor va avea loc pe 5 octombrie. Moldova 1 este partenerul media al Festivalului-concurs „Crizantema de argint”.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam