Loading
ro ru en
Afiş
Loading
16 Mai 2017 | 10:37
Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, organizat la Chişinău şi Iaşi
În perioada 16 – 19 mai, la Chişinău şi Iaşi se desfăşoară ediţia a IX-a a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”.

La Chişinău, evenimentul a debutat la începutul orei 10:00, cu depuneri de flori şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Programul va continua la ora 11:00, cu medalionul literar-artistic „Poetul cu glas de veșnicie”, organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” în filiala de carte românească din Teatrul „Licurici”.

La ora 13:00, Biblioteca Colegiului Național de Comerț al ASEM organizează un recital de poezie și muzică susținut de profesori și elevi cu genericul „Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi”.

Prima zi se va încheia la ora 18:00, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial susţinut de artiști autohtoni, colective artistice de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO” și de la mai multe licee din Chișinău.

Miercuri, 17 mai, la ora 10:00, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei se va desfăşura un simpozion științific consacrat comemorării poetului Grigore Vieru.

La ora 13:00, la Truşeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii”,  va avea loc un medalion literar-artistic „Din Basarabia vă scriu, dulci frați de dincolo de Prut” organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

Vineri, 19 mai, la ora 12.00, la Muzeul Mitropolitan Iași, Sala SINAXAR, va avea loc un florilegiu de conferințe și dialoguri culturale privind opera lui Grigore Vieru, la care vor participa personalități marcante ale culturii române.

În ziua de 22 mai, la 12:00, în Sala Consiliului Primăriei Iași va avea loc deschiderea oficială a Festivalului la Iaşi, Conferința „Grigore Vieru, poet al spaţiului românesc”, susținută de academicianul Eugen Simion și un recital oferit de Studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia”.

La ora 19:00, în Sala de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Tătărași, iubitorii creației vierene vor avea ocazia să savureze în spectacolul „Rădăcina de foc” recitaluri cu actorul Adrian Păduraru, interpreții Adrian Naidin,  Ion Suruceanu.

Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam