Loading
ro ru en
Afiş
Loading
24 Mai 2018 | 14:20
Festivalul „iProsop” va avea loc duminică în raionul Cimişlia
Duminică, 27 mai, se va desfăşura a III-a ediţie a Festivalului „iProsop”. Evenimentul va avea loc în satul Selemet, raionul Cimişlia şi este dedicat tradiţiei prosopului ţesut manual şi oportunităţilor antreprenoriale de promovare a culturii din regiunea de Sud a Moldovei, scrie ştirilocale.md.
Festivalul va reuni peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și de peste hotare, artiști emeriți, colective etnice de găgăuzi, ucraineni, bulgari și ruşi, care vor fi prezenți cu cele mai frumoase colecții de prosoape, dar și evoluare scenică.

iProsop este dedicat confecţionării prosopului țesut manual, menit să valorifice coloritul unic al acestui obiect prezent în fiecare casă și să promoveze utilitatea lui sub toate formele posibile, atât cultural-artistice, istorice, ca element de decor și de consolidare a cetățenilor. De asemenea, evenimentul are menirea de a pune în evidență tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață de la sate și sportul tradițional.

Oaspeții evenimentului vor avea ocazia să admire diversitatea prosoapelor expuse din colecțiile muzeelor sau personale, vor putea procura prosoape tradiționale și vor avea ocazia să vadă procesul de țesere manuală. Meșterițele vor da lecții de țesere pentru doritori în așa numita „Casa Mare”, iar copiii vor putea încerca să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam