Loading
ro ru en
Afiş
Loading
01 Martie 2016 | 12:53
Începutul de primăvară, marcat de sărbătoarea Mărţişorului
Începutul de primăvară este marcat de sărbătoarea Mărţişorului - cel mai cunoscut simbol al acestei perioade. 1 martie a venit cu o agendă bogată de evenimente în întreaga ţară. Printre acestea se numără şi Campania Naţională „Nici un Profesor Fără Mărţişor”, lansată astăzi, de către Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP) sau concertul în aer liber organizat pe strada pietonală din capitală.
Astfel, începând cu data de 1 martie și până pe 10 martie, activiștii din cadrul Asociației vor distribui peste 700 de mărţişoare personalizate cu tricolor cadrelor didactice din mai multe localități ale țării.

Mărţişoarele personalizate vor ajunge în instituţiile de învăţământ din Chişinău, dar şi în localităţile din Străşeni, Orhei, Leova, Hânceşti, Ialoveni, Ungheni şi Cahul. 

Cu prilejul primei zile de primăvară, copii şi bibliotecari, membri ai Clubului „MeşteRICH” de la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” au mers la Spitalul Republican pentru Copii „Emilian Coţaga” pentru a oferi în dar copiilor aflaţi la tratament mărţişoare şi cărţi.

Tot astăzi, la ora 10:00, în incinta Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău a demarat concursul municipal de mărţişoare realizate de către copiii grădiniţelor, cu genericul „Mărţişoare vesele”.

Ulterior, vizitatorii vor putea admira, pe holurile instituției, expoziţia de mărțișoare confecţionate de pici, ajutați de părinţi sau educatori.

Lista evenimentelor nu se încheie aici. Asta pentru că astăzi, începând cu ora 14.30, pe strada pietonală din capitală, se va da start programului artistic de primăvară. La eveniment vor participa artişti, compozitori şi oameni de creaţie din Republica Moldova, inclusiv compozitorul Eugen Doga, Cetăţean de Onoare al oraşului Chişinău, care îşi sărbătoreşte astăzi frumoasa vârstă de 79 de ani.

Tradiţia sărbătorii Mărţişorului este veche de mii de ani. La origini, obiceiul de a se dărui mărţişoare, confecționate din fir alb și roșu, era legat de reînnoirea naturii cu ocazia venirii primăverii, fiind larg răspândit ulterior în spaţiul balcanic. În timp, tradiţia de mărţişor cât si forma acestuia a primit şi alte conotaţii, legate de optimism şi credinţă.
 
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam