Loading
ro ru en
Afiş
Loading
31 Iulie 2017 | 20:27
PREMIERĂ „Arc Muzical-Istoric” – primul disc de muzică clasică al compozitorilor moldavi se lansează la Chişinău!
Ştiaţi că Republica Moldova are muzică clasică scrisă de compozitori moldoveni? Unde este ascuns acest tezaur cultural artistic? Un pas extraordinar în acest sens, simbol al Francofoniei internaţionale, a fost realizat de muzicieni de diferite origini, care activează în Franţa. Printre ei se numără şi pianista cu origini moldave, Ecaterina Baranov.
Ne-a dus faima în lume şi a cucerit mii de oameni pasionaţi de muzica clasică la Paris. Însă dorul de casă a născut un proiect inedit de suflet prin care vrea să reînvie patrimoniul cultural naţional. Marţi, 1 august, alături de colegii din Franţa, lansează la Chişinău primul disc de muzică al compozitorilor cu origini basarabene. Evenimentul inedit va fi găzduit de Centrul Academic „Mihai Eminescu”, situat pe bulevardul Dacia 20, sectorul Botanica.

La lucrarea inedită de muzică clasică au lucrat pianişti cu origini din întreaga lume, stabiliţi în Franţa, precum: Elise Bachour, Tchie Gorny Machida, Irina Nesterova, Ruxandra Cioranu, Asami Watanabe, Stanislav Jar, Alexandr Kukonin, Philippa Neuteboom, Julie Nguyen şi desigur Ecaterina Baranov.

Primul disc CD ARC muzical-istoric cu miniaturi scrise de compozitori moldavi a fost înregistrat cu un program eclectic, variat, contrastant, impregnat de folclor român: Alexei și Marian Stârcea, Ștefan și Gheorghe Neaga, Mas Fișman, Vladimir Rotaru, Solomon Lobel, Arkady Luxemburg, Gheorghe Mustea, Ghenadie Ciobanu, Vladimir Beleaev.

Discul este absolut artizanal, operă de artă din toate punctele de vedere. Înregistrare cu inginer de sunet, la un pian minunat, cu aspect exterior-capodoperă: fiecare plic este piesă unică, pictură originală a artiștilor Cristina Elinesco, Eugeniu Gorean, Valeria Barbas, Anda Ciobanu Brașoveanu.

Proiectul trăiește din curiozitatea, entuziasmul și bunăvoința participanților și nu beneficiază de nici o susținere financiară.

Mai multe detalii despre acest eveniment inedit şi aport considerabil adus redescoperii tezaurului cultural al ţării noastre, aflaţi de la pianista Ecaterina Baranov în interviul acordat în platoul emisiunii „Bună Dimineaţa”! 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam