Loading
ro ru en
Afiş
Loading
23 Ianuarie 2018 | 15:54
Sute de vestigii antice şi obiecte de cult, vernisate la Muzeul Naţional de Istorie
Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi este un loc unic în care s-au contopit de minune elemente de istorie şi arheologie, de etnografie şi arhitectură naturală, tradiţională. O expoziţie cu genericul „Milenii de civilizaţie la Orheiul Vechi. 70 de ani de cercetări arheologice” a fost inaugurată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, eveniment organizat în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului.
„Expoziția noastră are două mari compartimente. Primul dintre ele este dedicat vestigiilor antice, deoarece la Orheiul Vechi, mai precis la Butuceni, au existat civilizații vechi, înainte de Hristos, și aceste exponate pot fi văzute de către cei care vin la muzeu. Tot aici, vizitatorii pot vedea vase de ceramică, dar și alte exponate, care au circa două milenii”, spune doctorul în istorie, Ana Boldureanu.

Expoziția reunește sute de obiecte – vase de lut, vase ceramice de lux, arme, tuburi de apeduct, unelte agricole și de uz casnic, obiecte de cult, care au aparținut diferitor civilizații ce s-au perindat la Orheiul Vechi.

Vizitatorii pot să vadă și o colecție cu obiecte de podoabă, în care sunt incluse pandantive, nasturi, ceasuri, cercei, mărgele și altele.

Potrivit organizatorilor, scopul expoziției este de a prezenta publicului larg cele mai importante vestigii și obiecte care au fost scoase la lumina zilei de către arheologi, deși colecția „Milenii de civilizație la Orheiul Vechi” este cu mult mai mare.

Expoziția poate fi văzută la Muzeul Național de Istorie a Moldovei până pe 31 ianuarie 2018.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam