Loading
ro ru en
Afiş
Loading
06 Decembrie 2016 | 23:14
Tablourile jurnalistei Gutiera Prodan expuse la Paris
„Luminile Sufletului Moldovenesc” este genericul expoziţiei la care vor fi prezentate tablourile jurnalistei şi editorului matinalului „Bună Dimineaţa”, Gutiera Prodan. Evenimentul organizat de Asociaţia U.I. „Constellation Culture” în colaborare cu Galeriile LEHALLE prezintă în perioada, 7-11 decembrie, vernisajul „Luminile Sufletului Moldovenesc: picturi şi broderii ornate cu perle” la Paris.
Alături de tablourile omului de televiziune, Gutiera Prodan, vor fi expuse broderiile cu perle ale Olgăi Căpăţână. Evenimentul va fi marcat şi de un moment artistic, de suflet, joi, 8 decembrie de la ora 17:00.

După 27 de ani de carieră în televiziune, Gutiera Prodan îşi dedică nopţile unei noi pasiuni. De aproape trei decenii împleteşte idei, cuvinte şi emoţii transmise cu multă căldură prin ecranul TV. Mai nou împleteşte culori vii, pastelate, calde la fel ca şi sufletul ei luminos.

Are un vis şi îl plămădeşte în fiecare zi pictând. Vrea din vânzarea tablourilor să construiască un parc al Păcii în apropierea Chişinăului. În lume, există doar patru parcuri de acest fel, iar visul Gutierei Prodan este ca cel de-al V-lea să fie inaugurat în Republica Moldova.

A început să picteze doi ani în urmă, în India. Aflată din pură întâmplare la o tabără pentru pictori în India a fost provocată să încerce peniţa. Timp de o lună petrecută printre pictori celebri din întreaga lume, a descoperit un talant preţios, care nu îi cere prea mult efort şi studii obositoare. Peniţa este instrumentul terapeutic care o detaşează de oboseala acumulată la anii matinali petrecuţi în televiziune, iar culorile şi florile care se aştern ascultătoare pe pânză sunt refugiul după zilele încărcate şi pline de alergare.

Atelierul ei este bucătăria şi nu îi mai pasă că toate covoarele sunt murdare de vopsele. „Mi-am murdărit de vopsea toată mobila și covoarele din bucătărie, dar nu-mi pasă. Uneori merg acasă târziu, surmenată, după o zi de muncă foarte grea și plină, urc în mașină și mă gândesc că altceva decât un ceai și somn nu-mi doresc. Dar îmi amintesc că mai am de făcut câteva linii la un tablou, ca să se usuce, și zic numai aste două linii… Încep să pictez și când mă uit la ceas e ora 2, iar la 5 trebuie să mă trezesc. Cel mai curios fapt e că nu obosesc, asta pentru că depun pasiune în tot ceea ce fac. Și acest lucru este valabil pentru orice meserie. Cred că dacă ai o pasiune, aceasta te face să treci mai ușor peste cotidian, peste rutină… până la urmă, fiecare cu darul său” aşa explică Gutiera Prodan noua ei dragoste – pictura.

Cu toate acestea, rămâne un jurnalist prin vocaţie şi nu schimbă matinalul şi televiziunea pentru noul hobby, chiar dacă agenda devine tot mai plină cu astfel de evenimente.

Dacă sunteţi la Paris, nu pierdeţi acest eveniment de suflet şi nu rataţi ocazia să întâlniţi omul de televiziune care ani la rând vă saluta călduros cu „Bună Dimineaţa”. 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam