Loading
ro ru en
Afiş
Loading
26 Iulie 2017 | 15:17
Târgul Olarilor întruneşte cei mai buni meşteri populari la Hogineşti
Pe 30 iulie în satul Hogineşti, Călăraşi se vor întruni cei mai talentaţi meşteri populari în arta olăritului. Anul acesta va avea loc cea de-a şaptea ediţie a Târgului Olarilor de la Hogineşti, eveniment care s-a transformat deja într-o frumoasă tradiţie şi care promovează cei mai buni olari. Mai multe despre eveniment ne-a spus Vasile Goncear, meşter popular din satul Hogineşti, organizatorul târgului, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”.
Arta olăritului, în sensul larg al cuvântului datează din preistorie, de acum opt-zece milenii. Această îndeletnicire veche se practică și în familia Goncear de generații întregi.

„Suntem dintr-un neam de olari, de mii de ani se transmite din generație în generație olăritul. Încercăm să facem tradiții din tradiții, să păstrăm ce am moștenit de la strămoși”, spune meșterul Vasile Goncear.

Olarul este responsabil pentru transmiterea tradiției familiei sale mai departe, motiv pentru care și-a pus fiul în fața roții de olărit de la trei anișori. Acum, Vasile junior posedă această artă și își ajută tatăl să învețe copiii din satul Hoginești cum să modeleze lutul, în cadrul unui cerc de olărit.

Târgul Olarilor de la Hoginești se va desfășura în satul natal al lui Vasile Goncear – Hoginești și este o ocazie de a procura obiecte din lut sau de a le confecționa  cu mâinile proprii. Vizitatorii vor putea lua parte la atelierele interactive pentru maturi, dar și oentru copii; vor putea vizita expozițiile celor mai buni meșteri populari și vor putea urmări un program artistic cu participarea tinerelor talente.  
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam