Loading
ro ru en
Afiş
Loading
23 Februarie 2017 | 21:00
„Zilele Creangă” vor fi marcate la Chişinău, Iaşi, Târgu-Neamţ şi Pipirig
În perioada 27 februarie – 4 martie, la Chişinău, Iaşi, Târgu-Neamţ şi Pipirig se va desfăşura cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Zilele Creangă”, dedicată aniversării a 180-a de la naşterea marelui clasic al literaturii române.
La Chişinău evenimentele din cadrul Festivalului „Zilele Creangă” se vor desfăşura în zilele de 27-28 februarie.
 
Programul va demara luni, 27 februarie, la ora 9:00, cu un parastas de pomenire și o evocare a diaconului Ion Creangă la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla”.
 
La ora 11:00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”), se va produce un parteneriat literar-artistic cu genericul „Ion Creangă – expresia subtilei esențe umane” dintre elevii liceelor „Gh. Asachi” și „Dante Alighieri” din Chișinău . De asemenea, vor fi decernate premii pentru promovarea operei lui Ion Creangă.
 
Iar la ora 13:00, în aceeași bibliotecă, va avea loc Concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, la care vor participa elevi din clasele a III-IX-a. Copiii vor povesti o întâmplare din copilăria lor sau din copilăria părinților, bunicilor.
 
La ora 14:30, la Liceul Teoretic „Ion Creangă” va avea loc Gala laureaților Festivalului şcolar „Ion Creangă cu neamuri”.
 
Marți, 28 februarie, la ora 10:00, programul va continua la Liceul de creativitate și inventică „Prometeu-Prim”, unde vor fi prezentate expoziția „Creangă și lumea personajelor sale”, organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, și un spectacol pregătit de elevii liceului.
 
La ora 11:30, la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei va avea loc o conferință științifică, consacrată omagierii a 180 de ani de la nașterea scriitorului Ion Creangă.
 
Programul la Chișinău se va încheia la 12:30, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” cu masa rotundă „Ion Creangă – scriitorul tuturor vârstelor”.
 
Zilele Creangă vor continua la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” până la 5 martie, cu expoziţii, concursuri, spectacole teatralizate şi alte activităţi.
 
 
Postat de: Iulia Dubceac
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam