Loading
ro ru en
Burse şi joburi
Loading
21 August 2015 | 09:36
Şase tineri din Moldova îşi vor continua studiile în Slovacia
Şase studenţi moldoveni au câştigat burse de studii în Slovacia pentru ciclul I şi II de studii universitare, dar şi pentru studii de doctorat. Chiar dacă merg cu frica de o ţară nouă, tinerii spun că vor să acumuleze cunoştinţe europene pe care le vor aplica în Republica Moldova.
Printre cei șase studenţi am găsit-o şi pe Irina. Va studia relaţii internaţionale. Pleacă pentru câţiva ani, dar vrea să revină în ţară, să se implice în politică şi să schimbe unele lucruri.  

„Acolo mă văd printre primii studenţi pentru că ştiu ce pot şi sunt sigură de ceea ce cunosc. Acasă sau departe de casă, important este ceea ce avem în cap şi ceea ce vrei să faci. Nu-mi este frică pentru că deja cunosc șapte limbi”, a declarat bursiera Irina Avram.

La fel de entuziasmaţi sunt şi ceilalţi candidaţi. Aceştia spun că procesul de aplicare a fost unul simplu. După ce au expediat o cerere unde au anexat actele necesare, au fost acceptaţi.

„Am un prieten care deja învaţă în Slovacia, mi-a trimis linkul pe internet, m-am informat de pe internet şi am pregătit documentele necesare”, a menționat Efim Cocieru, bursier.

„Am fost foarte bucuroasă. Aici în Moldova nu am fost acceptată la medicină şi am fost bucuroasă că am oportunitatea acolo. Merg în Slovacia la studii, pentru ceva nou, mai performant şi deja o să văd pe parcurs”, a opinat Patricia Munteanu.

„Bursa este finanțată total de către Slovacia și prevede achitarea a 300 de euro lunar. Mai sunt burse pentru studenții care vor să-şi continue studiile tehnice. Este vorba de studii pentru o perioadă de la 1 până la 10 luni, în care se dau credite, care pot fi folosite și în instituțiile de învățământ din Moldova”, a declarat Ambasadorul Slovaciei la Chișinău, Robert Kirnag.

„Studiile în Slovacia vor contribui la o bună educaţie, la studii de calitate, studii europene şi aşteptăm din partea tinerilor ca această experienţă să fie de folos atât lor, cât şi Republicii Moldova. Este o oportunitate să descoperiţi Europa, să descoperiţi lumea şi să aduceţi Europa la voi acasă”, a subliniat Ministrul Educației, Corina Fusu.

Studenţii vor primi și o bursă de a câte 300 de euro pe lună. În ultimii ani Slovacia a majorat cu 60 la sută volumul de asistență pentru Republica Moldova. 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam