Loading
ro ru en
Burse şi joburi
Loading
26 Ianuarie 2017 | 12:23
Burse pentru studenţii din Moldova, acordate de Guvernul Ungariei
Tinerii din Republica Moldova pot aplica pentru burse de studii în universităţile din Ungaria. Anul acesta, Guvernul de la Budapesta oferă în total 30 de burse pentru studenţii din ţara noastră. Despre aceasta a anunţat astăzi, 26 ianuarie, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Tinerii din Moldova pot aplica pentru 15 burse la studiile de licență, alte 10 burse - pentru studiile de masterat, iar cinci burse - pentru  doctorantură, în orice domeniu de formare profesională. Potrivit oficialilor maghiari, Guvernul Ungariei intenționează în timpul apropiat să mărească numărul de burse, destinat studenţilor moldoveni, relatează Mesager.

Potrivit ambasadorului Mátyás Szilágyi, în total, în Ungaria sunt 25 de instituții universitare care primesc studenții din străinătate, inclusiv și din Republica Moldova. „Domeniile principale, care sunt și cele mai solicitate, mai ales de studenții din Republica Moldova, țin de agricultură, științe ale naturii, inginerie, științe internaționale și științe europene. Se studiază, în mare parte, în limba engleză, germană și franceză”, a declarat ambasadorul Ungariei la Chișinău, Mátyás Szilágyi, citat de Radio Moldova Actualități.

Cele mai multe cursuri se predau în limba engleză sunt, însă, şi opțiuni de a studia în franceză sau germană. Candidații pot opta și pentru un an de pregătire de limbă maghiară, ca apoi să studieze în această limbă. Potrivit oficialilor ungari, în curând, la una dintre universitățile din Republica Moldova va fi introdus un curs de studiere a limbii și culturii maghiare.

„Este un vis de-al nostru, dar și al mai multor persoane din Republica Moldova, nu numai în Chișinău, dar și în alte localități, de a începe să învețe maghiara. Este o limbă foarte interesantă, cu o cultură deosebit de bogată, cum este și cultura Republicii Moldova, mai ales că în țara dumneavoastră  activează o comunitate a ungurilor”, a mai declarat ambasadorul Ungariei la Chișinău, citat de Mesager.

Începând cu anul 2013, de când a fost iniţiat proiectul, Ungaria acordă tinerilor din Moldova studii fără taxă, burse și bani pentru plata chiriei, precum şi asistență medicală asigurată. Anul trecut, Ungaria a oferit statului nostru, 30 de burse, însă au fost selectați doar 20 de candidați și asta pentru că o bună parte dintre aplicaţi nu au depus tot pachetul necesar de acte. Persoanele interesate pot accesa toate informațiile pe site-ul programului de burse www.stipendiumhungaricum.hu, dosarele urmând a fi depuse până pe 5 martie, la Ministerul Educației de la Chișinău.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:
Ştiri
Promo
Radio Moldova
Radio Moldova Muzical (RMM), va transmite, în direct, de la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, din capitală, concertul simfonic dedicat aniversării a 160 ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul va avea loc mâine, 24 ianuarie, cu începere de la ora 18:05.
Moldova 1
Astăzi, la „Cine vine la noi?” discutăm despre disciplinarea pozitivă a copiilor. Cum implicăm copiii în treburile casnice şi de la ce vârstă? Ce sarcini se potrivesc fiecărei vârste şi ce au de pierdut copiii care nu sunt implicaţi în activităţile familiale? Răspunsurile la acestea, dar şi alte întrebări le aflaţi în această seară, de la ora 17:20, la televiziunea publică naţională.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam