Loading
ro ru en
Burse şi joburi
Loading
13 Ianuarie 2017 | 21:42
Burse pentru studenţii şi profesorii care doresc să studieze în Europa
Programul Erasmus Plus oferă noi şanse pentru tineri de a-şi perfecţiona cunoştinţele în cunoscute universităţi europene, fără să achite taxa de studii. Pe lângă faptul că sunt asiguraţi cu o bursă, ei au posibilitatea să călătorească şi să înveţe limbile străine. Cheltuielile de studii şi de întreţinere sunt acoperite din fondurile Uniunii Europene, relatează Mesager.
Cristina este studentă în anul trei. Tânăra se crede o norocoasă și spune că obținerea unei burse a însemnat pentru ea o oportunitate de a excela în domeniul pe care l-a ales – managementul. A învățat jumătate de an în Bulgaria, dar, totuși, cea mai valoroasă experiență, crede tânăra, este interacțiunea cu semenii din toată lumea.

„Am reuşit şi să călătoresc, am reuşit să cunosc oameni din diferite părţi ale lumii, chiar şi din Africa. Am avut parte de multe eveniment atât culturale, cât şi distractive, am cunoscut profesori cu care ţinem legătura. M-a impresionat atitudinea profesorilor, atitudinea oficiului internaţional de acolo, chiar şi ospitalitatea, modul de a primi oaspeţii, de a comunica”, a mărturisit studenta Cristina Sacaliuc.

Şi Grigore a aplicat pentru o bursă prin intermediul programului Erasmus, doar că tânărul a decis să rămână mai aproape de casă, de aceea a optat pentru România. 

„Nu a fost greu pentru că limba era aceiaşi şi respectiv bariera lingvistică a fost depăşită şi nu am întâmpinat dificultăţi. A fost o experienţă interesantă, noi am fost trei studenţi într-o cameră, eu, încă un moldovean şi un turc, respectiv cu turcul comunicam în limba engleză, puteai să-ţi îmbunătăţeşti nivelul de engleză”, a spus Grigore Frimu.

Anual, sunt oferite 20 de milioane de euro pentru studenții și profesorii din țările Parteneriatului Estic, cum ar fi Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Astfel, studenţii şi profesorii din ţara noastră au posibilitatea să studieze în 18 ţări din Europa şi îşi pot alege orice domeniu.

„Este un avantaj foarte mare atât pentru studenţii care învaţă la noi, rămân acasă, obţin burse şi posibilităţi de a pleca peste hotare să-şi facă o parte din studii, să-şi ia o parte din credite. Până la finele anului 2018, în rezultatul a două selecţii, Moldova a obţinut în total 800 de mobilităţi. Noi avem 300 de mobilităţi obţinute în prima selecţie şi 500 în a doua”, a menționat coordonatoarea Erasmus Plus Moldova, Claudia Melinte.

Până la sfârşitului anului 2018, aproximativ 600 de studenți și profesori din Moldova vor primi burse oferite de Uniunea Europeană. Cele mai multe locuri sunt oferite în universitățile din România, după care urmează cele din Spania, Franța, Germania, Grecia şi Italia.
 
 
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:
Ştiri
Promo
Moldova 1
A devenit deja o frumoasă tradiţie ca Moldovan National Youth Orchestra să dăruiască publicului emoţii frumoase la fiecare eveniment organizat. Cum au trecut primii 7 ani de la fondare, ce fel de evenimente culturale au organizat tinerii artişti, dar şi ce îşi mai planifică pentru această vară, aflaţi astăzi, începând cu ora 21:20 la emisiunea „Fii tânăr!”
Moldova 1
Fiecare copil are nevoie de educaţie şi motivaţie încă de la o vârstă fragedă. Cât de greu este să educi şi să motivezi un copil care vrea să devină artist ne spune interpreta Rodica Aculova, astăzi începând cu ora 18:05 la emisiunea „Cine vine la noi?”
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam