Loading
ro ru en
Burse şi joburi
Loading
07 Iunie 2016 | 14:44
Burse în cadrul Bundestagului german pentru tineri moldoveni
Şansă pentru studenţii moldoveni. Bundestagul Germaniei oferă burse de studii pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior din ţara noastră. Programul durează cinci luni, iar asigurarea, cazarea şi cheltuielile de călătorie sunt suportate de către partea germană, relatează Mesager.
Tinerii selectaţi vor avea posibilitatea pe durata a cinci luni să activeze în cadrul biroului unei deputat german, să cunoască sistemul parlamentar german, procesul decizional şi să frecventeze o serie de cursuri la universităţile din Berlin. Totodată, bursierii vor fi prezentaţi în calitate de asistenţi ai deputaţilor şi vor participa la toate procesele de muncă, de la elaborarea rapoartelor, până la şedinţele plenare şi chiar la elaborarea de iniţiative legislative.

„Ideea acestui program este ca tinerii să meargă în Germania şi să cunoască instituţiile democratice, să obţină experienţă şi să vadă cum lucrează un parlamentar german în cadrul Bundestagului. Cu această experienţă acumulată ei sunt aşteptaţi acasă pentru a implementa cunoştinţele acumulate”, explică Thomas Weithoner, șef adjunct la Ambasada Germaniei în Republica Moldova.

Ana Severin a obţinut o astfel de bursă acum câţiva ani. Ea spune că experienţa pe care a căpătat-o în urma participării la acest program i-a fost utilă în activitatea profesională.

„Încurajez toţi tinerii din Republica Moldova care au interes faţă de limba germană să aplice, pentru că şansele care le oferă această bursă sunt foarte rare. Şi nu cred că fiind tânăr calificat cu cunoştinţe de limbă germană să ratezi o asemenea șansă”.

La program pot aplica  persoanele care mu au atins vârsta de 30 de ani şi vorbesc fluent limbă germană. Procedura de depunere a actelor constă în completarea unui formular de înregistrare care include un CV, două scrisori de recomandare, o fotografie şi copia paşaportului de călătorie.
Postat de: Violeta Gorun
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam