Loading
ro ru en
Burse şi joburi
Loading
01 Iulie 2015 | 12:30
Marius Lazurca: În luna iulie se vor depune actele pentru studii în România
România pune la dispoziţia absolvenţilor de studii medii, absolvenţilor de studii universitare şi viitorilor medici posibilitatea de a studia în România. Circa 5000 de locuri de studii, subvenţionate din bugetul statului român în diverse formule sunt oferite cetăţenilor Republicii Moldova. Un anunţ în acest sens a fost făcut de către ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.
Oficialul român a anunțat că pentru anul academic 2015-2016, România oferă 1500 de locuri cu bursă și fără bursă pentru învățământul mediu, 2800 de locuri pentru studii superioare, 550 de locuri pentru masterat, 25 de locuri subvenționate cu bursă sunt pentru absolvenții de studii de studii medicale din Republica Moldova, precum și 125 de locuri pentru programele doctorale.

„Astăzi se reconfirmă un angajament pe care România l-a luat odată cu angajarea în raporturile politico-diplomatice cu Republica Moldova, la începutul anilor '90. Angajament care s-a consolidat în fiecare an și care a crescut în mod substanțial, mai cu seamă începând cu 2010. Angajament care a deschis posibilitatea multor  tineri din Republica Moldova să își desăvârșească educația în România”, a declarat  ambasadorul României la Chișinău.

„Exemple de absolvenți de studii românești în Moldova există și sunt foarte numeroase, în multe situații contribuția absolvenților noștri la democratizarea vieții publice, modernizarea ei în Republica Moldova, a fost și este foarte importantă”, a menționat Marius Lazurca.

Cetățenii Republicii Moldova care doresc să-şi continue studiile în instituţiile de învăţământ din România, vor putea depune dosarele, în perioada 17 - 31 iulie curent, la sediile misiunilor diplomatice ale României din Cahul, Chişinău şi Bălţi.

Pentru anul academic 2014 - 2015 Guvernul României a oferit 5000 de burse la studii pentru cetăţenii Republicii Moldova, iar în 2013- 5500 burse.

Pentru mai multe detalii accesați Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni 2015 - 2016 .
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam