Loading
ro ru en
Burse şi joburi
Loading
03 Iulie 2014 | 14:19
Muncitorii moldoveni pot aplica pentru muncă legală în Israel
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) continuă selectarea muncitorilor moldoveni pentru munca legală în Israel conform acordului interguvernamental bilateral.
Potrivit prevederilor Acordului şi Protocolului semnat între Guvernele Republicii Moldova şi Statului Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova, urmau să fie recrutaţi 1000 de lucrători calificaţi în construcţii – armaturieri, specialişti în cofraj, placatori cu plăci şi tencuitori pentru muncă legală în Israel.

În acest context ANOFM, în parteneriat cu Centrul Internaţional „La Strada” și reprezentanții Guvernului Israel, au desfăşurat recrutarea muncitorilor moldoveni din rândul șomerilor înregistrați la agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă. Până la moment, cu contract legal de un an de zile, la muncă în Israel au plecat în jur de 700 de persoane.

Partea israeliană a ținut să informeze că sunt mulțumiți de calitatea implementării acestor documente, dar și de nivelul de calificare a muncitorilor moldoveni. În acest context statul Israel este gata să ofere cote suplimentare de locuri de muncă, atât în domeniul construcțiilor, cât și alte domenii, în mod special în asistența socială și servicii sociale.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, oficiali israelieni au ținut să informeze că muncitorii moldoveni au fost asigurați cu spațiu locativ, le-au fost create condiții bune de muncă, și beneficiază de toate drepturile sociale ca și cetățenii statului Israel.

Pentru beneficiul muncitorilor moldoveni,  pe lângă inspectoratul israelian de muncă, a fost instituită o linie fierbinte unde muncitorii pot apela în caz că apar conflicte de muncă sau alte probleme.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, spune că pe viitor autoritățile israeliene doresc lărgirea prevederilor Acordului, în acest sens urmează să se facă o analiză a profesiilor suplimentare din alte domenii solicitate de angajatorii străini pentru a se vedea care este potențialul de brațe de muncă din Republica Moldova și a se încheia un Acord pilot în acest domeniu.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam