Loading
ro ru en
Burse şi joburi
Loading
13 Martie 2015 | 11:24
Studenţii moldoveni ar putea obţine experienţă de muncă în Franţa
Studenţii din Republica Moldova sau tinerii angajaţi în câmpul muncii, care îşi doresc o experienţă de muncă în străinătate, ar putea să îşi vadă visul împlinit. Oficiul Francez pentru Imigrare şi Integrare a venit cu o iniţiativă către Guvernul Republicii Moldova de a semna un Acord bilateral pentru a lansa schimbul bilateral de tineri profesionişti.
Despre acest lucru s-a discutat în cadrul întrevederii dintre reprezentantul Oficiului Francez pentru Imigrare şi Integrare, Hossein Mokry, și membrii Biroului pentru Relații cu Diaspora, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ministerului de Externe, Biroului Migrație și Azil al Ministerului de Interne.

Hossein Mokry a declarat că, în urma semnării acordului, vor putea obţine experienţă de muncă în Franţa tinerii profesionişti cu vârsta de până la 35 de ani din orice domeniu, iar reîntorși acasă, ei vor avea un suport financiar din partea statului francez. De asemenea, tinerii vor fi ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă în Republica Moldova sau să îşi deschidă propria întreprindere.

Un alt proiect propus de partea franceză este şi acordul privind reintegrarea cetăţenilor care muncesc în Franţa. Beneficiarii acordului vor avea parte de ajutor financiar, ajutor social şi suportul necesar pentru găsirea unui loc de muncă în Republica Moldova, precum şi deschiderea unei întreprinderi mici.

Cele două iniţiative sunt la etapa de discuție și urmează să fie discutate cu echipele de lucru ale celor două părţi implicate şi pregătite pentru a fi prezentate Guvernului.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam