Loading
ro ru en
Burse şi joburi
Loading
11 Martie 2014 | 12:46
Studii în China pentru moldoveni
Ministerul Educaţiei intenţionează să semneze un acord de colaborare cu Ministerul Învăţământului Republicii Populare Chineze privind bursele de mobilitate academică între cele două state. Acordul prevede că anual părţile vor face schimb de 20 de bursieri la ciclul I şi II, inclusiv doctoranzi şi stagiari, transmite IPN.
Durata studiilor universitare şi de doctorat se va stabili în funcţie de reglementările din sistemul de învăţământ al ţării primitoare, însă durata stagiilor, de regulă, va fi de 11 luni, iar pentru calificări superioare – 6 luni.

Acordul prevede că ţara primitoare va scuti bursierii de plata pentru studii şi utilizarea materialelor didactice. Studenţii vor beneficia de cazare în cămine studenţeşti. În conformitate cu actele normative în vigoare, partea primitoare va asigura bursa lunară şi asigurarea medicală corespunzătoare. Cheltuielile de transport tur-retur din ţara de origine până la locul desfăşurării studiilor vor fi acoperite de către bursieri. Nu se exclude posibilitatea ca aceste cheltuieli să fie acoperite de către ţara care trimite studenţii la studii.

Prevederile acordului vor fi valabile pentru o perioadă de 5 ani şi vor fi prelungite automat dacă nu vor exista condiţii pentru rezilierea acestuia.
 
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam