Loading
ro ru en
Carieră
Loading
15 Mai 2017 | 15:51
Mihai Janu, designerul vestimentar care şi-a propus să cucerească lumea modei
Urmându-şi pasiunea şi croind frumosul aşa cum îl vede el, Mihai Janu, un tânăr designer vestimentar la început de drum, iese în evidenţă datorită rochiilor de gală pentru femei, dar şi ţinutelor pentru bărbaţi. Eleganţa, rafinamentul, gustul estetic, dragostea faţă de ceea ce face şi dorinţa de a crea şi de a aduce pe piaţa din Republica Moldova creaţii inedite, este ceea ce îl impulsionează pe tânărul designer să meargă înainte şi să îşi croiască un drum în lumea modei din Moldova. Ca un veritabil artist, spune că drept sursă de inspiraţie îi serveşte absolut tot ce vede: flora, fauna, cosmosul, arhitectonica, istoria vestimentaţiei şi, desigur, designerii cu o gândire neordinară.
S-a făcut remarcat în domeniul studiilor, în care excelează cu o medie foarte bună în Lista Rectorului – un top al studenților UTM cu cea mai înaltă reușită academică, dar și în designul vestimentar în care se specializează. Paralel cu studiile de licență în domeniul designului vestimentar, activează în diverse proiecte care, în opinia sa, îl ajută să se dezvolte ca personalitate și designer. Potrivit lui, orice lucru presupune un efort mare, fără de care ar fi greu să obții succes ori să atingi scopurile propuse.

„Domeniul pe care l-am ales nu este unul dintre cele mai ușoare, dar eu cred că are potențial și un viitor foarte mare, mai ales la noi în țară, în condițiile în care industria ușoară este o ramură foarte dezvoltată”, a declarat Mihai Janu în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la postul public de televiziune.

Se consideră un norocos, asta pentru că de-a lungul timpului a întâlnit oameni buni, adevărați profesioniști în domeniu, alături de care fiecare provocare termina cu o colaborare frumoasă. „Cele mai mari provocări pentru mine până în prezent au fost să colaborez cu oameni nemijlocit din domeniu, care deja au un stagiu de lucru. Mă consider un norocos în această privință”, a mai spus Mihai Janu.

Designerul vestimentar, un domeniu ușor pentru unii la prima vedere, presupune multă muncă, dedicație, lucru peste program și dragoste pentru ceea ce faci. Este dificil să te regăsești în acest domeniu, să îți creezi propriul stil, sau să îți găsești un loc în lumea modei din Republica Moldova, mai spune tânărul designer, cu atât mai mult în condițiile în care consumatorii au diferite preferințe vestimentare și diferite gusturi estetice.

Chiar dacă visează să își facă practica în domeniu în două cele mai mari capitale ale modei – Milano și Paris, cariera propriu zisă dorește să și-o croiască aici, în Republica Moldova. Optimist de fire, a trecut cu brio nu doar peste toate momentele dificile, dar și peste faptul că nu a avut susținere din partea părinților la început de cale. Dragostea față de ceea ce face și motivația zilnică pentru care o face, au fost, însă, principalii stimuli care l-au ajutat să își croiască un drum spre scopul propus - o carieră bună.

Mai multe detalii despre ce presupune meseria de designer vestimentar, dar și cât de greu este să îți croiești un drum în lumea modei din Republica Moldova, aflați de la Mihai Janu, invitatul emisiunii „Bună Dimineața” de la postul public de televiziune Moldova 1 accesând AICI.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam