Loading
ro ru en
Carieră
Loading
06 Iulie 2016 | 18:09
Noi oferte educaţionale, prezentate la „Bună Dimineaţa”
Cristina Boaghi, viceministra a Educaţiei, a fost invitată în platoul emisiunii „Bună Dimineaţa” pentru a prezenta oferta educaţională pentru anul de studii 2016-2017 care după cum afirmă şi ea, este una modernă şi în corespundere cu cerinţele pieţii muncii.
Potrivit Ministerului Educației, învățământul profesional tehnic a fost extins și cuprinde, în prezent, 89 de specialități dintre care 34 de specialități sunt noi. Există domenii noi precum: afaceri și administrare, tehnologia informației și comunicațiilor, inginerie și activități inginerești.

De asemenea, anul acesta au fost introduse 16 meserii conexe unde elevii vor avea posibilitatea să învețe două meserii în una, astfel încât să devină atractive și utile pentru piața muncii, oferind în același timp, mai multe competențe viitorului muncitor.

Cele mai solicitate meserii rămân a fi cea de bucătar și cusător. Totuși, viceministra Educației recomandă aplicarea pentru meseriile noi incluse în oferta educațională, precum instalator de instalații încălzire-ventilație și climatizator, electromontor de semipază și  semnalizare a incendiilor, tipograf pentru digital și offset, electronist în telecomunicații și elctromontor la repararea liniilor de cablu.

Prima etapă din perioada admiterii pentru școlile profesionale se va începe de pe 18 iulie - 5 august, iar a doua etapă se va organiza, dacă va fi necesar, pentru distribuirea locurile neocupate din prima etapă. 90 % din elevi care vor face parte din învâțământul profesional tehnic, vor beneficia de o bursă de studii.

Ministerul Educației va organiza o campanie de lansare a admiterii în data de 12 iulie de la ora 11:00. 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam