Loading
ro ru en
Carieră
Loading
07 August 2015 | 12:00
Valeriu Streleţ a dezvăluit, la „Bună dimineaţa”, secretul care îl ajută să facă faţă noii funcţii
La o săptămână de la învestirea în funcţia de premier, Valeriu Streleţ afirmă că aceasta a fost o perioadă fierbinte, plină, în care echipa Guvernului s-a testat reciproc. Premierul a spus, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa” de la Moldova 1 că reuşeşte să facă faţă situaţiei, în primul rând, datorită familiei, şi că şi-ar dori ca să ajungă la un moment când oamenii vor recunoaşte că politicienii şi-au făcut bine meseria.
„Azi se împlinește o săptămână de la intrarea mea în exercițiul funcțiunii. A fost o săptămână foarte plină, noi am avut multe activități care trebuiau făcute, în fond o serie de mai multe întâlniri cu ambasadorii principali, parteneri de dezvoltare, foarte multe documente care trebuie să fie semnate, verificate, procesate. Până la urmă, nu este ceva nou pentru mine. A fost o săptămână fierbinte, plină, în care echipa Guvernului s-a testat reciproc. Sigur că e puțin, noi încă nu știm ce poate să mai apară pe parcurs”, a afirmat Valeriu Streleț.

Întrebat care este secretul prin intermediul căruia reușește să facă față situației, premierul a spus că în primul rând este familia sa, casa sa, unde revine chiar și după un program mai lung, unde se simte bine, sunt copiii, în special fetițele, care îl energizează și îl mențin în formă. „Doi, mă mai strădui să mai fac sport cu orice ocazie când reușesc, un dejun consistent și o programare bună a agendei zilei. Deja în această săptămână familia a început să se comporte cu mine într-o manieră pe care nu prea mi-o doresc, adică sunt mai atenți, un pic oficiali”, susține premierul.

Dacă ar prinde peștișorul de aur, Valeriu Streleț spune că ar avea două dorințe pentru țară și una pentru familie. „Primele două dorințe s-ar referi la Republica Moldova, la oamenii acestei țări, care merită un trai mai bun și regret că se cam tărăgănează aceste schimbări mult așteptate. Prima dorință ar viza ca Dumnezeu să ocrotească Moldova și să-i dea bunăstare, liniște, calm și stabilitate. A doua dorință ar fi ca să existe o pace, o armonie în întreaga lume, să nu existe pericole cu caracter de securitate, regionale, globale. Cât de atotputernic ar fi peștișorul de aur, oricum până la urmă aceste deziderate trebuie să le decidă politicienii. Al treilea, probabil mi-aș dori ceva pentru familia mea”, a menționat premierul Streleț.

Șeful Guvernului a mai spus în cadrul emisiunii că vectorul central este transformarea țării, creșterea bunăstării oamenilor, prin implementarea procesului de integrare europeană. „Ăsta e crezul cu care am venit în politică și am activat șase ani în calitate de deputat și cu care vin acum în Executiv”.

Referitor la cele mai recente reforme care au avut un impact major în societate, Valeriu Streleț a menționat reforma în domeniul educației, justiției, sănătății și infrastructurii.

„Un efect vizibil îl are reforma în domeniul educației. Dacă inițial era un soi de isterizare în masă, provocată de anumite forțe politice, acum avem și primele rezultate, inclusiv rezultatele la admiterea la facultăți. O altă mișcare vizibilă, deja sesizabilă, sunt lucrările de infrastructură, care vizează drumurile naționale, apeducte, sisteme de canalizare, iluminări stradale, grădinițe reparate, care în ultimii patru-cinci ani s-au făcut cam de trei ori mai mult decât de la independență până la anul 2009. Un alt efect, poate care încă nu dă roade, este mult blamata reformă în justiție. La moment avem deja o treime de judecători noi, veniți în sistem în ultimii doi-trei ani, trecuți prin Institutul Național al Justiției, și adoptate multe legi care vizează limitarea imunității judecătorilor, înăsprirea sancțiunilor penale pentru cazuri de corupție pe care le admit magistrații, care vizează testarea integrității, cu toate că au fost contestate la Curtea Constituțională. Un alt domeniu este și sănătatea. În această perioadă s-au construit centre de sănătate noi în vreo 80 de localități din Moldova și s-au modernizat multe spitale. Cam acestea ar fi cele patru domenii de bază, care se văd și cred că ar trebui să le multiplicăm, să le consolidăm și desigur avem foarte mult de muncit pentru a redresa niște stări de lucruri în alte domenii, în special în domeniul financiar-bancar, adică o stabilizare macrofinanciară pentru noi este vital, ca să ne putem mișca înainte. În domeniul energetic trebuie să promovăm o serie de schimbări fundamentale, ca să avem propriile capacități de generare și să avem interconexiuni cu rețelele europene, în reglementarea și cooperarea cu mediul de afaceri, care vizează atât administrarea fiscală, cât și legislația care reglementează activitatea mediului de afaceri”, a declarat premierul.

Premierul a mai spus că, în ultima jumătate de an, a observat o schimbare de atitudine a oamenilor, una „nu în bine”. „Trebuie să recunosc, în ultima jumătate de an, când mergeam pe stradă sau la cumpărături, am sesizat o schimbare de atitudine a oamenilor, din păcate nu în bine, din cauză că era o așteptare ca să fie construită o majoritare parlamentară, după tensiunea politică în toamna anului trecut, după alegeri să ieșim pe o linie de plutire și să ne mișcăm bine înainte, care nu a fost să fie. Am avut totuși un Guvern minoritar, au fost foarte multe speculații în presă, de aceea oamenii priveau cu o anumită doză de suspiciune. Dacă mai înainte ne salutam, în ultima jumătate de an erau uneori priviri „chiorâșe”. Mi-aș dori să readuc acea perioadă de până la începutul anului 2014, să le explicăm oamenilor că majoritatea politicienilor nu au nicio implicare. Eu personal nu am nicio implicare în fraudele care au avut loc în sectorul bancar. Să le explicăm oamenilor că noi vom insista și public, și prin instrumentele care ne stau la dispoziție, ca justiția să-și facă treaba, fiindcă asta este marea supărare a oamenilor, pentru că ei nu înțeleg cum s-a admis așa ceva. Lucrurile trebuie corectate, readuse la o normalitate și sancționați vinovații și atunci o să readucem încrederea oamenilor. Trebuie să ajungem la un moment atunci când oamenii vor recunoaște că, bine, v-ați făcut meseria, vă mulțumim și vă dorim succes mai departe. Îmi doresc o asemenea finalitate, indiferent de durata acestui mandat”, a concluzionat Valeriu Streleț.

Mai multe detalii aflați din emisiunea „Bună dimineața”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam