Loading
ro ru en
Carieră
Loading
18 Iulie 2017 | 15:41
Viruşii informatici – epidemia globală care ameninţă electorala din Germania
Hackerii ruşi, aflaţi deja în mijlocul unui scandal ce vizează alegerile prezidenţiale din Statele Unite, sunt pe cale să inunde Germania cu dezinformări şi ştiri false, în încercarea de a perturba viitoarele alegeri din această ţară, susţin experţii IT. Viruşii de calculator sunt acum o epidemie globală, iar Rusia este legată de apariţia unora dintre cei mai gravi produşi vreodată. Într-atât de periculoşi, încât ţara este acum considerată o superputere a lumii cibernetice, au constatat reporterii DW, într-un subiect realizat pentru emisiunea „Focus Europa”.
Experții spun că criminalitatea organizată în această industrie crește. În urma scandalului de hacking electoral din Statele Unite, agențiile germane de informații se tem de atacurile din viitoarele alegeri. Am discutat cu oameni implicați în scena cibernetică rusă care ne-au arătat cât de ușor ar putea fi manipulate opiniile alegătorilor.
 
Potrivit lui Alexander Varskoy, scena hackerilor din Rusia este condusă de biți și octeți, nu de legi. E activ în scenă timp de 20 de ani. Lumea lui se învârte în jurul datelor, al codurilor și parolelor. Mereu în căutarea scurgerilor de informații și a informațiilor potențial volatile. Pentru Varskoy, hacking-ul și scurgerile de informații nu înseamnă nimic ilegal. Le vede ca parte integrantă a erei digitale.
 
„În calitatea mea de hacker, nu am nevoie de naționalitate. Fac parte dintr-o subcultură. Eu trăiesc în lumea voastră. Toate datele sunt accesibile, nimic nu este protejat cu adevărat, așa este internetul, datele ce ne înconjoară se deversează, cum ar da în foc apa care clocotește”, declară hacker-ul Alexander Varskoy.
 
Scena rusă a hackerilor este imensă. Agențiile germane de securitate și experții cibernetici sunt alarmați. Ei se tem de atacurile asupra datelor și de virușii de calculator în perioada premergătoare alegerilor generale din Germania. Pentru că în trecut, computerele unor politicieni germani au fost atacați de viruși, iar datele lor au fost accesate ilegal.
 
„Am văzut ce se prezumă a fi o ingerință în alegerile din SUA și o tentativă de a influența alegerile din Franța. Toate dovezile indică spre Rusia. De aceea nu putem exclude – și trebuie să fim pregătiți în fața unor eforturi similare de a influența alegerile din Germania”, declară un oficial al Ministerului de Interne din Germania, Thomas de Maiziere.
 
Activiștii țintesc nu numai date. De asemenea, ei încearcă să influențeze opinia publică.
Această clădire din Sankt Petersburg găzduiește ceea ce se numește oficial „Agenția de cercetare pe Internet”. Se suspectează că ar fi agenția de propagandă online a guvernului rus - sau „ferma de troli”. „Trolii” sau postacii sunt utilizatori de internet care manipulează deliberat discuțiile online în scopul de a provoca și agita. Jurnalista Ludmila Savchuk a reușit să se infiltreze în fabrica de „troli” pentru a documenta provocările online.
 
„Un număr mare de utilizatori produc rapid comentarii, postări, fotografii și videoclipuri online, primesc comenzile direct pe calculatoarele lor, dar nu știu cine le emite. Li se spune în mod explicit ce să sublinieze și ce concluzii online să facă. Practic, ei sunt plătiți pentru a disemina opinii specifice. Aceşti postaci sunt plătiți pentru a cultiva sentimentul anti-american, pentru a interveni în conflictul din Ucraina și pentru a aborda minoritățile rusești din Europa. Cei mai mulți dintre acești „troli” sunt tineri universitari, de obicei, șomeri. „Trolii” plătiți sunt lipsiți de scrupule. Ei se ascund în spatele conturilor false și consideră că au dreptul să spună tot ce vor. Este un extremism iresponsabil, în opinia mea, care alimentează ura”, declară jurnalista, Ludmila Savchuk.
 
Declarațiile false, virușii și furtul de date, de asemenea, sunt folosite ca arme împotriva Germaniei. Din nou și din nou, experții în securitate au reușit să descopere multe atacuri venite din Rusia. Acum serviciile germane de informații au sporit măsurile de securitate. Hackerul rus Varskoy spune că asta se plătește.
 
A fost o vreme când, dacă erați politician și voiați să ajungeți la public, trebuia să faceți o baie de mulțime cu strângeri de mână și sărutând copiii. Acum însă, în epoca social media, postarea fotografiilor, a clipurilor video și a tweet-urilor sunt practic o necesitate. Și de cele mai multe ori, funcționează. Politicienii se simt mai accesibili, iar alegătorii – mai implicați. Există  însă și o parte întunecată, unde trebuie să suporte ură, insulte și amenințări cu violența.
 
Germania a aprobat recent o lege nouă conform căreia rețelele sociale trebuie să elimine postările calomnioase sau amenințătoare. Politicieni precum Uhtchan Mootloo de la Partidul Verde susțin că noua lege ar putea să nu vină prea curând.
 
Urmăriţi emisiunea "Focus Europa", în fiecare zi de luni, ora 21:20, exclusiv la Moldova 1 şi online pe TRM.MD!

VEDEŢI arhiva emisiunii AICI!
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam