Loading
ro ru en
TRM
Comunicate
Loading
14 Iunie 2018 | 15:12
Compania „Teleradio-Moldova” lansează Centrul de instruire continuă
Astăzi, 14 iunie, a avut loc lansarea oficială a Centrului de Instruire Continuă în cadrul IPNA Compania „Teleradio-Moldova” (TRM). Instituţia are menirea de a asigura formarea profesională a angajaţilor Companiei, contribuind astfel la sporirea calităţii produsului mediatic în conformitate cu exigenţele radiodifuzorului public. Centrul a fost creat în cadrul proiectului „Promovarea libertăţii mass-media în Republica Moldova”, sprijinit financiar de către Uniunea Europeană şi Consiliul Europei.
La eveniment au participat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, ofițerul de program din Departamentul mass-media al Consiliului Europei, Roberta Battista, președinta TRM, Olga Bordeianu și președintele Consiliului de Observatori, Nicolae Spătaru.
           
„Astăzi avem onoarea de a lansa Centrul de Instruire Continuă în cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”. Țin să exprim gratitudine partenerilor europeni pentru sprijin în lansarea acestui proiect. Desigur că avem planuri mari, ambițioase. Pe parcursul unei perioade de timp „Teleradio-Moldova” a fost o pepinieră a specialiștilor în mass-media. Vom promova imaginea Companiei publice „Teleradio-Moldova” prin inteligență, cunoștințe și produs mediatic de calitate. Un lucru important este faptul că Centrul va schimba destinul multor angajați ai Companiei, le va oferi mai multe posibilități de formare și afirmare profesională. Centrul de Instruire Continuă va oferi o varietate de modele de formare profesională pentru a atinge noi performanțe nu doar în interiorul instituției, dar şi la nivel naţional şi de ce nu, internaţional”, a declarat la deschiderea evenimentului, Olga Bordeianu, președinta IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.
Excelența sa, Peter Michalko, a apreciat că IPNA Compania „Teleradio-Moldova” îi revine un rol important în promovarea valorilor democratice, Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului, fiind un propulsor al valorilor naționale.
 
„Mă bucur că mă aflu aici pentru a arăta importanța pe care Uniunea Europeană o acordă mass-media din Republica Moldova, care este unul din pilonii democrației în orice țară. „Proiectul de promovare a libertății mass-media în Republica Moldova” este un exemplu de succes în cooperarea cu UE și Consiliul Europei, menit să îmbunătățească politicile editoriale. Compania „Teleradio-Moldova” are misiunea de a produce emisiuni de calitate. Postul public are nevoie de o echipă de specialiști calificați. Din aceste considerente am decis să susținem crearea Centrului de Instruire Continuă. Sperăm că specialiștii instruiți vor informa real și obiectiv, canalele publice de radio și televiziune vor fi o sursă de știri obiective, emisiuni educative, cognitive şi necomerciale. Compania „Teleradio – Moldova” are un rol important în promovarea valorilor naționale, Drepturilor și Libertăților omului. Noi vom continua să oferim sprijin pentru reformarea instituției”, a declarat ambasadorul Delegației UE în Republica Moldova.
 
Centrul de Instruire Continuă dispune de o sală amenajată cu echipament de ultimă generație, mobilier, care oferă condițiile necesare pentru desfășurarea cursurilor. Costul total al proiectului este estimat la 17 mii de euro.    
 
„Acest Centru este produsul nostru tangibil, rezultatul muncii noastre timp de un an și jumătate. Nu este doar echipament si mobilier, dar si oamenii care stau în spatele acestui Centru de Instruire. Obiectivul proiectului este de a livra un produs de calitate. Am  contribuit și la crearea Departamentului de filme documentare. Necesitățile de instruire au fost determinate prin intermediul unei autoevaluări a angajaților. Țin să exprim mulțumiri partenerilor, care  au contribuit la atingerea obiectivului. Avem 10 formatori instruiți. Durabilitatea acestui proiect va fi asigurată graţie conducerii Companiei „Teleradio-Moldova”, care a prevăzut cheltuieli în bugetul instituției pentru anul viitor”, a specificat ofițerul de program al Departamentul mass-media a Consiliului Europei, Roberta Battista.
„Ca și în medicină, în jurnalism se întâmplă lucruri noi. Nu poți face un produs media de calitate fără ca jurnaliștii să aibă o pregătire bună în domeniu. Țin să mulțumesc Uniunii Europene și Consiliului Europei pentru tot suportul ce îl acordă”, a menționat Nicolae Spătaru, președintele Consiliului de Observatori al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.
 
Inițial, cursurile vor fi realizate de către 10 formatori interni, care au misiunea ca doar în anul 2018 să instruiască peste 150 de angajați ai Companiei. Formatorii sunt specialiști cu o vastă experiență în domeniul audiovizualului.
 
„La Radio Moldova sunt din anul 1993, am 25 de ani munciți la radio și vreau să vă zic că de 25 de ani aud această expresie „Centru de instruire”. În sfârșit, în Compania „Teleradio- Moldova” pot fi implementate standardele europene. Am predat cursul „Știri Radio” timp de patru săptămâni. A fost o experiență inedită pentru unii din colegii mei. Sunt convins că va fi un proiect durabil. Ascultați, citiți și priviți „Teleradio-Moldova”, a menționat Adrian Petcu, Directorul Departamentului Actualități Radio Moldova.
Centrul de Instruire Continuă este deschis și pentru jurnaliștii interesați din exteriorul instituției.
 
În viitorul apropiat, Centrul de Instruire Continuă va crea parteneriate strategice cu instituțiile media, academice, de învățământ  din țară și din străinătate.

 
Serviciul comunicare şi relaţii internaţionale,
Compania „Teleradio-Moldova”

 

Comentarii:
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam