Loading
ro ru en
TRM
Comunicate
Loading
07 Februarie 2017 | 14:30
Festivalul Internaţional de Muzică „D Major”, în premieră, pentru Republica Moldova
În perioada 28 ianuarie -5 februarie 2017, IPNA Compania „Teleradio-Moldova” a organizat, în premieră, pentru Republica Moldova Festivalul Internaţional de Muzică „D Major”.
Directorul artistic al Festivalului a fost maestrul Vivian Conejero din Statele Unite ale Americii, Preşedintele Festivalului – maestrul Romeo Rîmbu din România; Preşedintele de onoare al Festivalului – maestrul Gheorghe Mustea, academician, Artist al Poporului. În cadrul Festivalului au avut loc 5 concerte susţinute de Orchestra Simfonică Naţională a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” cu concursul dirijorilor Dieter Schwartz (Germania), John Cuk (SUA), Susan Bailey Robinson(SUA) şi Howie Ching (Taiwan/Canada).

Preşedinta Companiei „Teleradio-Moldova”, Olga Bordeianu, a acordat diplome de gratitudine pentru participare la prima ediţie a evenimentului, menţionând că „Un festival internaţional de muzică clasică este o oportunitate deosebită pentru publicul radiodifuzorului public de a audi creaţiile marilor compozitori. În calitate de organizatori ne dorim să difuzăm muzică clasică europeană, dar şi să ne facem cunoscuţi în lume prin intermediul colaborării cu dirijorii cu renume internaţional şi promovării creaţiilor simfonice şi camerale ale compozitorilor din Republica Moldova. Totodată, unul din obiectivele noastre este educarea tinerei generaţii în vederea cunoaşterii patrimoniului cultural al umanităţii”.

Conducerea muzicală a concertului de inaugurare i-a aparţinut dirijorului din Germania – Dieter Schwartz. Născut în anul 1967, a studiat trombonul şi dirijarea la Universitatea de Muzică şi Artă din Mannheim. Profesorii de dirijare, care au avut cea mai mare influenţă asupra lui, au fost Wolfgang Seeliger, Sergiu Celibidache şi Andras Deak. Din 2014 Dieter Schwartz deţine gradul de conferenţiar în dirijare, improvizare şi muzică camerală la Universitatea de artă şi ştiinţe sociale Alanus din Mannheim, Germania. A colaborat cu mai multe orchestre, actualmente Dieter Schwartz este prim-dirijor al Orchestrei Musikverein Duttenberg din Germania. Scrie muzică pentru filme şi teatru. În repertoriul maestrului Dieter Scwartz au fost incluse lucrările „Die Fledermaus”, compusă de Johan Strauss, Preludiul „Apres midi d’un faune” de Claude Debussy şi Simfonia „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak.

Conducerea muzicală a celui de al doilea concert a aparţinut dirijorului John Cuk din Statele Unite ale Americii. În calitate de dirijor colaborează cu formaţii corale, orchestrale din Europa, America de Sud, Statele Unite ale Americii. A evoluat în cele mai prestigioase săli de concert din America, Argentina, Italia, a dirijat Orchestra Simfonică din Bacău, România. Evoluează şi în calitate de pianist, acompaniator. Conduce corul Colegiului Scarsdale High School din New-York, unde predă şi dirijatul coral.

John CUK a avut un repertoriu variat, venind cu un program selectat din creaţii de largă circulaţie, creaţii de popularitate din tezaurul universal. Astfel, Orchestra Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova” a interpetat sub bagheta dirijorului John Cuk Uvertura la opera „Nunta lui Figaro”,  compusă de Wolfgang Amadeus Mozart; „Suită lirică”, opus 54 de Edvard Grieg; „Capriccio Italien”, opus 45 de P.I. Ceaicovschi şi Uvertura „Academica” de Johannes Brahms.

La cel de al treilea concert a participat dirijorul cu renume mondial Susan Bailey Robinson din Statele Unite ale Americii. Sub bagheta sa, Orchestra Simfonică Naţională a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” a interpretat 3 creaţii de largă circulaţie din muzica compozitorilor ruşi. Şi anume, Uvertura-fantezie „Romeo şi Julieta” de P.I. Ceaicovschi, Valsul pentru spectacolul „Mascarada”, scris de Aram Haciaturrian şi „Simfonia nr.2” în MI minor, opus 27 de Serghei Rahmaninov.

S.Robinson a obţinut gradul ştiinţific de doctor în arte plastice / dirijare orchestrală de la Universitatea Tech din Texas, diplomă de masterat în dirijare de cor / orchestră la Universitatea de Stat din Ball. Dr. Robinson este în prezent dirijor și director muzical al Simfoniei de Tineret din Pinellas. În calitate de dirijor invitat are o frumoasă colaborare cu orchestre din Polonia, Germania, România, Cehia, Ucraina, Bulgaria, Rusia, Italia. S. Robinson a fost, de asemenea director muzical al Orchestrei Filarmonicii din Florida Centrală, al Corului din Florida și Orchestrei Simfonice din Dodge City.

Dr. Robinson predă la universitate din 1986. În prezent predă ore de pian, istoria muzicii și voce la Colegiul St. Petersburg. Ea a fost, de asemenea, dirijor orchestral interimar la Universitatea din Tampa, şi dirijor interimar al Orchestrei Universității din Florida.

Conducerea muzicală a celui de al patrulea concert a aparţinut dirijorului din Taiwan, maestrul Howie Ching. Născut în anul 1978 în Taiwan, dirijor de formaţie americano-canadiană, a absolvit cu brio Institutul de Muzică din Cleveland. Colaborează cu orchestre din America de Nord, Asia, Europa, deţinător al multor premii internaţionale. Concertează cu creaţii din tezaurul universal, include în programele sale, însă, şi creaţii clasice chineze. Actualmente, Howie Ching activează în calitate de consultant artistic şi manager general al orchestrei din Beijing, China.

Sub bagheta oaspetelui din Taiwan orchestra a interpretat un program care a surprins prin varietate, cu muzică tradiţională chineză şi clasică occidentală. În repertoriu au fost incluse Uvertura „Festivalul primăverii” de compozitorul Huan Zhi Li, Intermezzo din opera „Manon Lescaut” de  Giacomo Puccini; „Aurora Boreală” de Evelyn Stroobach; „Siegfried Idyll” – compoziţie pentru orchestră, scrisă de compozitorul Richard Wagner; „Andante cantabile” partea a doua din cvartetul de coarde N1 în RE major, opus 11 de P.I.Ceaicovschi; „Polca-pizziccato” de Johan Strauss; Uvertura la opereta „Cavaleria uşoară” de Franz von Zuppe şi celebrul „Marş al lui Radeţchi” de Johan Strauss senior.

Conducerea muzicală a ultimului concert a aparţinut dirijorului din România – Romeo Rîmbu şi maestrului Gheorghe Mustea, director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”.

Dirijorul Romeo Rîmbu şi-a câştigat recunoaşterea pe plan naţional şi internaţional, fiind invitatul permanent al unor renumite orchestre din ţară şi străinătate. Formaţia muzicală o datorează şcolii interpretative clujene, studiind în cadrul Liceului de Artă „Sigismund Toduţă” şi Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Pentru muzicianul Romeo Rîmbu arta dirijorală a constituit o preocupare constantă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei „Ottorino Respighi” din Roma. A dirijat circa 1000 de concerte pe patru continente, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice. Totodată, a fost membrul unor comisii de jurizare la multe concursuri internaţionale.

Repertoriul maestrului Romeo Rîmbu a inclus Uvertura la opera „Wilhelm Tell” de Gioacchino Rossin; Uvertura la opera „Tanhoizer” de Richard Wagner şi „La Traviata-preludiu pentru act III” de G.Verdi. 

Sub bagheta maestrul Gheorghe MUSTEA, Orchestra Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova” a interpretat „Francesca da Rimini. Fantezie  pentru orchestră”, scrisă de Piotr Ilici Ceaicovschi; Intermezzo din op. „Cavaleria Rusticană” de P.Mascagni; „Roses from the South” de Johan Strauss.

Compozitor, dirijor şi muzician, Gheorghe Mustea este fondatorul şi prim-dirijorul Orchestrei Simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”. Creaţia lui Gheorghe Mustea abordează diverse genuri muzicale cum ar fi: muzica simfonică, de operă, instrumentală, vocală, corală şi pentru copii. Împreună cu Orchestra Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova” a efectuat turnee în Franţa, Italia, Germania, România, Elveţia, Ungaria, Cehoslovacia, Norvegia, Coreea de Sud şi alte ţări. Este profesor universitar (clasa de compoziţie şi clasa de dirijat simfonic) la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

IPNA Compania „Teleradio-Moldova” intenţionează să continue organizarea altor ediţii a Festivalului, prin  intermediul căruia să invite dirijori cu renume mondial şi să delecteze publicul radioascultător şi televizual cu creaţiile compozitorilor clasici.
 
 
Serviciul comunicare şi relaţii internaţionale,
Compania „Teleradio-Moldova”
Comentarii:
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam