Loading
ro ru en
TRM
Comunicate
Loading
19 Septembrie 2017 | 13:34
Formare continuă pentru jurnaliştii Companiei „Teleradio-Moldova”
În perioada 11-15 septembrie curent, angajaţii IPNA Companiei „Teleradio-Moldova” au avut posibilitatea de a participa la trainingul in-house cu tema „Planificarea şi realizarea documentarelor radio la tema integrării europene”, formator fiind Deborah Wilson David, Director al Şcolii de Jurnalism din cadrul Universităţii din Lincoln, şi de a discuta cu expertul Andrew David, o personalitate cu 45 de ani de experienţă în domeniul media, manager al unui post de radio din Marea Britanie, şi în prezent profesor universitar.
În cadrul training-ului pentru jurnaliștii radio, pe parcursul celor 4 zile, participanții au fost familiarizaţi cu tehnicile de realizare a documentarului radio: procesul de montare, formatul, durata şi modalitățile de structurare a elementelor primordiale ale documentarului radio. De asemenea, participanţii la training au fost implicaţi în procesul de identificare a personajelor pentru documentar, de colectare şi verificare a faptelor, de organizare a înregistrărilor şi de editare. Jurnaliştii de la Radio Moldova, care au participat la training, urmează să viziteze o ţară devenită membră a Uniunii Europene, în care timp de trei zile, vor colecta informaţii relevante despre anumite proiecte, realizate cu succes din granturile europene, apoi să realizeze un documentar.


 
La finele trainingului, participanţii au evidențiat faptul că au aflat multe informații noi pe care le vor implementa în viitorul apropiat. Potrivit uneia dintre participanţi Ludmila Alexei, redactor coordonator în Redacția Cultură și Teatru ”Acest training este binevenit în cadrul radioului, iar bogata experienţă a jurnaliştilor de la BBC va fi utilă în realizarea documentarelor la Radio Moldova.”
 
În aceeași perioadă, Andrew David s-a întâlnit cu unii realizatori de emisiuni TV pentru a discuta conținutul, formatul, posibilitățile și modalitățile de îmbunătățire a acestor produse mediatice. A. David şi-a împărtășit gândurile, ideile şi sugestiile cu realizatorii emisiunilor „Vector European”- Ludmila Barbă, „Dincolo de Cifre”- Lucia Ciobanu, „Moldovenii de Pretutindeni”- Olesea Rusu. Pentru a face o analiză obiectivă, expertul a vizionat câteva emisiuni, după care a venit cu sugestii și recomandări privind anumite schimbări în studio, a imaginilor de fundal, plasării persoanei în cadru, accentuând necesitatea stringentă de a investi în tehnologizare, deoarece compania se confruntă cu multe bariere care împiedică realizarea unor emisiuni mai calitative.
 
A. David a discutat și cu prezentatorii, redactorii, producătorii emisiunilor de la Radio Moldova despre perspectivele de viitor. O analiză mai detaliată a făcut-o pentru  emisiunea ”Casa Radio”, prezentată de către Daniela Gherman. În viziunea expertului emisiunea ar putea fi îmbunătățită prin introducerea concursurilor cu premii, invitarea vedetelor şi personalităților din Moldova, sau organizarea unei bucătării, unde se vor găti bucate tradiţionale şi se va face schimb de reţete culinare. Nu trebuie să lipsească tematicile cotidiene, rurale precum grădinăritul, grija de animale, întreţinerea gospodăriei, despre care se poate de vorbit în dependenţă de sezon. Spre final a afirmat că are un mare respect pentru fiecare jurnalist, editor, regizor, pentru munca extraordinară şi efortul depus la realizarea emisiunilor radio și TV.
 
Amintim că Consiliul Europei a lansat proiectul comun cu Uniunea Europeană „Promovarea libertăţii şi pluralismului media în Republica Moldova”, prin intermediul căruia se va asigura o continuitate în formarea și instruirea angajaților IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.
 
Serviciul comunicare și relații internaționale,
IPNA Compania „Teleradio-Moldova”
Comentarii:
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam