Loading
ro ru en
TRM
Comunicate
Loading
01 August 2016 | 12:00
IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, susţinută de experţii Uniunii Europene de Radiodifuziune
În perioada 25 – 29 iulie curent au venit într-o vizită de lucru la IPNA Compania „Teleradio-Moldova” Boris Bergant, consultant senior şi Radka Betcheva, consilier în Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU/UER). Scopul vizitei a fost susţinerea radiodifuzorului public în procesul de reformare şi documentarea despre modificările legislative de amendare a Codului Audiovizualului. Experţii au avut întrevederi cu Olga Bordeianu, Preşedinta Companiei; Veaceslav Gheorghişenco, Directorul Radiodifuziunii şi Mircea Surdu, Directorul Televiziunii şi au făcut o excursie de informare prin studiourile radio şi TV.
În cadrul discuţiilor cu Preşedinta TRM, accentul a fost pe problemele cu care se confruntă compania în asigurarea misiunii de radiodifuzor public. Doamna O. Bordeianu a evocat necesitatea stringentă de digitalizare a procesului de producţie, conservarea arhivei video până la digitalizare, şi, în prim plan, finanţarea corespunzătoare a activităţii TRM. Experţii au înaintat unele recomandări, reieşind din experienţa EBU/UER, care a asistat transformările tuturor radiodifuzorilor publici europeni. Totodată au menţionat importanţa convergenţei media, care este un proces implementat la ora actuală de toţi radiodifuzorii publici europeni. O eventuală separare a radiodifuziunii şi televiziunii ar face mai dificil, dacă nu imposibil, acest proces caracteristic timpurilor şi tendinţelor actuale. amna Preşedinte a ic. ei, accentul a fost pus pe discuţiile despre probelemele cu care se confruntă TRM î asigurarea misiunii

În decursul vizitei experţii EBU/UER s-au întâlnit cu membrii Consiliului de Observatori (CO) şi au discutat despre activitatea radiodifuzorului public.

Membrii CO au adresat întrebări experţilor pentru a afla mai multe din experienţa altor state europene, care au trecut prin perioada de tranziţie şi care au obţinut succese în îndeplinirea misiunii publice. B.Bergant a prezentat câteva exemple din experienţa Georgiei, Macedoniei, Sloveniei, care pot fi la fel implementate în Republica Moldova, îndeosebi în domeniile de finanţare a radiodifuzorului public, digitalizarea procesului de producţie şi crearea de canale tematice TV şi radio. Experţii au expus câteva recomandări faţă de activitatea CO, menţionând necesitatea de a fi insistenţi şi perseverenţi în realizarea scopului de asigurare a funcţionării corespunzătoare a TRM.

Totodată, B.Bergant şi R.Betcheva au fost invitaţi la dezbaterile publice „Provocările din spaţiul mediatic al Republicii Moldova: propaganda şi produsul autohton.”, care preced adoptarea a 2 amendamente la Codul Audiovizualului în vederea promovării produsului autohton şi protejarea spaţiului informaţional. În aceeaşi ordine de idei, experţii EBU/UER au avut întrevederi cu Preşedintele Comisiei parlamentare de profil Vladimir Hotineanu şi Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului Dinu Ciocan.
 
Serviciul comunicare şi relaţii internaţionale
Comentarii:
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam