Loading
ro ru en
TRM
Comunicate
Loading
12 Decembrie 2017 | 12:29
Noi modificări în structura şi atribuţiile Uniunii Europene de Radiodifuziune
În perioada 07-08 decembrie curent, Preşedinta Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM), Olga Bordeianu şi şefa Serviciului comunicare şi relaţii internaţionale, Natalia Beregoi, au participat la sesiunile Asambleei Generale a Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER), în Geneva, Elveţia. În agendă au fost incluse discuţii privind noua structura a UER, modificarea Statutului UER şi strategia de achiziţionare a drepturilor de difuzare a evenimentelor sportive, ş. a.
La deschiderea Asambleei Generale, Cilla Benko, membru al Consiliului Executiv UER, a subliniat numeroasele provocări ale UER și deciziile dificile care urmează a fi luate în privința aprobării noii structuri a UER și noii strategii privind drepturile de difuzare a evenimentelor sportive. Viitoarea strategie de funcționare a UER are scopul de a-și reorienta activitatea prin prisma tendințelor și provocărilor actuale și de a-și spori gradul de asistență față de radiodifuzorii publici europeni.

Directorul General al UER, Noel Curran, a menționat că UER își planifică revizuirea portofoliului de servicii acordate și implementarea unor proiecte de îmbunătățire a culturii organizaționale. Totodată, N.Curran a prezentat sesiunea care avea două scopuri: (1) angajarea membrilor prezenți într-o discuție interactivă, (2) oferirea de informații pentru revizuirea serviciilor membrilor UER și formularea unei noi strategii pentru aceste servicii. El a informat delegații că raportul va fi transmis membrilor la sfârșitul lunii ianuarie, sumarizând datele primite în timpul sesiunii. Acesta va ghida o mare parte din activitățile UER, prin analiza și definirea portofoliului de servicii membrilor împreună cu bugetarea și resursele, ce vor fi prezentate spre dezbatere și aprobare la Asambleea Generală de vară din 2018, cu implementarea la scurt timp după aceea.

În urma prezentării lui Roberto Suárez Candal, șef al Departamentului strategic mass-media, care a avut drept scop de a determina delegații să se gândească activ la tendințele de ansamblu în mediul media, Bruno Machiels, consultant UER, a explicat delegațiilor cum pot să contribuie activ. Delegații au completat o foaie de lucru indicând care dintre cele 7 tendințe principale cu care se confruntă radiodifuzorii publici sunt cele mai importante pentru organizația care o reprezintă și cum UER le poate ajuta să facă față celor mai importante provocări. Fișa de lucru a oferit, de asemenea, o imagine de ansamblu a întregului portofoliu actual de servicii acordate membrilor și a solicitat participanții să indice ce servicii ar putea fi îmbunătățite, precum să propună servicii noi. După completarea chestionarului, delegații au fost împărțiți în grupuri cu un moderator desemnat pentru a discuta modul în care UER ar putea contribui și ce fel de îmbunătățiri ar putea fi făcute în portofoliul serviciilor existente.

Stefan Kuerten, șef al Departamentului Sport UER a prezentat strategia de achiziționare a drepturilor de difuzare a evenimentelor sportive. UER pierde teren în achiziționarea de drepturi media, iar companiile gigante reușesc să își extindă domeniul de activitate, achiziționând și drepturi de difuzare a evenimentelor sportive de importanță majoră. Asambleea Generală a aprobat strategia revizuită, prin adăugarea următorului text pe pagina finală, ce prevede implicarea membrilor. Astfel ”UER își rezervă dreptul de a implica membrii săi în procesul de achiziție a drepturilor de difuzare a evenimentelor sportive”.

În cadrul asambleei, a fost supusă votului acceptarea a doi noi membri. Israelul a creat o instituție mediatică cu statut de radiodifuzor public, IPBC. S-a propus ca discuțiile privind acceptarea acestuia ca membru activ al UER să fie suspendate până în iunie 2018, când vor fi reluate în cadrul Asambleei Generale de vară. În cadrul aceleași sesiuni, postul Radio Național din China a fost acceptat ca membru asociat al UER în concordanță cu articolul 3.14 din Statutul UER. Totodată, s-a adus la cunoștința participanților despre intenția a patru membri activi de a părăsi organizația, și anume, Canal+, TF1, CLT, și Channel 4.

În cadrul sesiunilor anterioare a Asambleei Generale s-a aprobat modalitatea de reformare a UER prin schimbarea structurii și sferei de activitate. Membrii UER au aprobat opțiunea 3+, care prevedea transferul serviciilor comerciale către o filială deținută integral de UER. În contextul dat, a fost supusă discuției aprobarea noii

structuri subsidiare (Servicii Media Eurovision) cu transferul de active și responsabilități relevante. Totodată s-a supus votului modificarea Statutului UER, prin introducerea prevederii ca deciziile Asambleei Generale să fie aprobate cu 2/3 din totalul membrilor prezenți. La sfârșitul adunării s-au supus votului aprobarea noii subdiviziuni a UER și schimbarea statutului. Cu majoritatea voturilor a fost aprobată  noua subdiviziune și a fost respinsă modificarea statutului. Următoarea întrunire va fi organizată la Tirana, Albania în perioada 28-29 iunie 2018.
 
Uniunea Europeană de Radiodifuziune este o alianță a radiodifuzorilor publici, care a fost fondată la 12 februarie 1950. În prezent are 73 de membri activi în 56 de țări și 34 de membri asociați în 20 de țări. IPNA Compania ”Teleradio-Moldova” este membru activ al UER din anul 1994.
 
Serviciul comunicare și relații internaționale
IPNA Compania ”Teleradio-Moldova”
Comentarii:
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam