Loading
ro ru en
TRM
Comunicate
Loading
12 Octombrie 2016 | 14:43
Preşedinta Companiei „Teleradio-Moldova” şi Directorul Radiodifuziunii au participat la Forumul Radio European
Olga Bordeianu, Preşedinta Companiei „Teleradio-Moldova” şi Veaceslav Gheorghişenco, directorul Radio Moldova, au participat, la invitaţia Polskie Radio, la Forumul Radio European, ce a avut loc la 6 octombrie 2016 în Cracovia, Polonia. La eveniment au mai participat: Helen Boaden, Director radio BBC; Barbara Stanisławczyk-Żyła, Preşedinte al Consiliului Polskie Radio; Willi Steul, Directorul General al Deutschlandradio; Miklós Vaszily, Directorul General al MTVA, Ungaria; Paolo Lazzarini, Director Tehnic al Radio Vaticana; Graham Dixon, şeful Euroradio, Uniunea Europeană de Radiodifuziune; Patrick Hannon, Preşedintele WorldDAB şi alţii.
Subiectul discuţiilor din acest an a fost „Implementarea DAB+, radioul hibrid şi strategiile europene de digitalizare”, accentuându-se importanța digitalizării radio. În cadrul discursurilor, participanţi au menţionat realizările obţinute în domeniu, dar şi problemele cu care se confruntă posturile  de radio, precum lipsa strategiilor naţionale, reticența operatorilor comerciali și costurile ridicate ale implementării.

Directorul Radio Moldova, Veaceslav Gheorghişenco, a prezentat informaţii despre starea lucrurilor în domeniul digitalizării radio din Republica Moldova, în special, la posturile radio ale radiodifuzorului public. El a menţionat că T-DAB şi derivatele acestui standard de radiodifuziune digitală în Republica Moldova nu au fost deocamdată implementate. Totuși frecvențe pentru T-DAB sunt alocate confom RN 23 TNABF (porțiuni ale benzilor  214 – 240MHz şi 1452 – 1479,5MHz pot fi utilizate de către radiodifuziunea sonoră digitală terestră). Pentru DAB+, care se presupune să funcționeze în banda FM (87,5 – 108 MHz) nu a fost elaborat un plan de frecvențe. Până în prezent, s-au efectuat testări în standardele DRM (Digital Radio Mondiale) şi HD-Radio. În anul 2014 I.S. Radiocomunicații şi-a schimbat emițătorul de unde medii 873 kHz pe unul de tip NX-50 cu capacitatea de a funcționa şi în DRM.

Sunt necesare investiţii majore pentru implementarea sistemului DAB+, apărut în anul 2007, ca o versiune îmbunătățită a standardului DAB. Este vorba despre înlocuirea rețelei de emițătoare și a tuturor aparatelor de  radio. La momentul dat, Republica Moldova poate fi considerată mai mult un martor, decât un participant activ la procesul european de digitalizare. 

Cunoaşterea experienţei altor posturi de radio este oportună şi necesară pentru radiodifuzorul public în preluarea de cele mai bune practici. De exemplu, Helen Boaden, Director radio BBC, a subliniat că în Regatul Unit există un acord între servicul public al audiovizualului, radiourile private şi guvern cu privire la implementarea DAB+. Procesul durează deja de 20 de ani, iar în prezent 45% dintre ascultători folosesc radioul digital și 85% din autoturisme au receptoare DAB+. Printre cele mai importante provocări cu care se confruntă posturile de radio în Marea Britanie este dezvoltarea radioului hibrid, în special pentru telefoanele mobile.

Situația din Germania a fost prezentată de Dr. Willi Steul, directorul general al Deutschlandradio. El și-a exprimat convingerea că viitorul aparține radioului digital și a subliniat faptul că multe ţări din Europa mai au probleme în acest domeniu, cu excepția țărilor avansate în aplicarea DAB +, cum ar fi Elveția şi Norvegia.

Conform celor expuse de Miklós Vaszily de la MTVA, în Ungaria nimeni nu discută despre digitizare, oamenii nu știu nimic despre DAB+. Guvernul a lansat o licitație pentru frecvențele digitale, dar a fost câştigată de un post de radio care nu a difuzat nimic şi a blocat frecvențele mai mulți ani. Şi Vaticanul experimentează diferite tehnologii digitale şi doreşte să utilizeze DAB + pentru a permite difuzarea în Italia, a informat Paolo Lazzarini, Director Tehnic al Radio Vaticana.

Rene Wehrlin, specialist în digitizare la la BAKOM, autoritatea elvețiană de reglementare pentru radio şi televiziune, a prezentat date privind radioul digital în Elveția, unde DAB + este prezent timp de 7 ani. Există un consens larg între radiodifuzorul public, posturile de radio comerciale, autoritatea de reglementare şi industria de automobile. Elveția a pus în aplicare o strategie care subvenţionează până în anul 2020, până la 80% din costurile transferului la standardul DAB+. Dacă radioul va rămâne analogic, ascultătorii vor pierde interesul şi acesta este motivul pentru care radiodifuzorii introduc cu insistență tehnologia DAB+. Elveția a decis că toate tunelurile rutiere mai mari de 300 de metri vor fi echipate cu transmiţătoare DAB +.

Directorul Euroradio Graham Dixon a chemat la eforturi comune și acțiuni rapide în implementarea DAB+, menționând că acest sistem are avantaje evidente, cum ar fi calitatea excepțională a sunetului, diversitatea de programe și costurile mult mai ieftine ale emisiei. El a menționat că necesitatea de a cumpăra noi aparate de radio nu este un impediment de netrecut, deoarece costul unui astfel de receptor a coborât până la 12 euro în Polonia și 17 euro în Elveția.

Forumul s-a încheiat cu o dezbatere deschisă a participanților şi publicului. S-a subliniat necesitatea imperativă de a întreprinde măsuri la nivel național, precum şi a îmbunătăţi cooperarea între radiodifuzorii publici, comerciali şi guvern. Fără eforturi comune şi un acord național, există puține şanse de a dezvolta DAB + şi deciziile relevante ar trebui să fie luate cât mai repede posibil. La final, Barbara Stanisławczyk-Żyła, în calitate de gazdă a evenimentului, a concluzionat că este cert faptul că situația financiară a unei țări şi cea a radiodifuzorului, precum şi angajamentul politic sunt factorii cheie care influențează dezvoltarea radioul digital. Ea şi-a exprimat convingerea profundă că Forumul a fost doar primul pas în a discuta viitorul radioului în Europa şi pregătirea societății pentru introducerea tehnologiei digitale noi.

Serviciul comunicare şi relaţii internaţionale,
Compania „Teleradio-Moldova”
Comentarii:
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam