Loading
ro ru en
TRM
Comunicate
Loading
30 Aprilie 2018 | 10:00
Prima Televiziune Naţională la 60 de ani de la înfiinţare
Astăzi, 30 aprilie, Televiziunea Naţională sărbătoreşte împreună cu întreaga ţară, aniversarea de 60 de ani de la înfiinţare. În virtutea schimbărilor ce au marcat ţara noastră, prima televiziune a Republicii Moldova şi-a păstrat importanţa pentru public, a ştiut să se menţină, să insiste în a promova adevărul şi a educa generaţii de telespectatori. Televiziunea Naţională a prins viaţă şi s-a dezvoltat graţie inspiraţiei echipei sale valoroase, iar IPNA Compania „Teleradio-Moldova” reuşeşte să continue a fi o instituţie media sinonimă cu profesionalismul jurnalistic.
Cu prilejul celebrării de către Televiziunea Națională a 60 de ani de difuzare a informațiilor de ultimă oră, de transmitere a evenimentelor mondene și sportive de rezonanță internațională, IPNA Compania „Teleradio-Moldova” primește felicitări și cuvinte de laudă. Radiodifuzorul public național rămâne fidel principiilor și criteriilor prin care și-a dobândit ascultătorii și telespectatorii. Principala misiune a TRM este de a produce și mai departe programe radio și TV pentru toate segmentele și categoriile de public.

Președinta Companiei, Olga Bordeianu, a felicitat cordial angajații instituției, menționând că „îşi exprimă recunoştinţa pentru efortul depus și profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul timpului. Emisiunile postului public TV sunt cunoscute, recunoscute şi apreciate de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova. Acest succes se datorează activităţii cu dedicaţie a tuturor reporterilor, regizorilor, prezentatorilor, cameramanilor, redactorilor, inginerilor, care fac parte din familia TV. Transmit un mesaj de felicitare tuturor celor care au participat și celor care continuă să ia parte la crearea produsului televizual. La ora actuală, TV Moldova 1 și TV Moldova 2 oferă produse video pentru toate segmentele şi categoriile de telespectatori, asigurând pluralismul ideilor şi opiniilor. Și în viitor, postul public TV se va axa doar pe informarea veridică, echidistantă, expresă şi obiectivă a telespectatorilor”.

Directorul Radiodifuziunii, Veaceslav Gheorghișenco, s-a alăturat felicitărilor și a menționat: „Dragi colegi, mă întreb retoric dacă sunteţi oameni sau magicieni? În comunicarea directă vă văd oameni cu griji şi aspiraţii, dar când includ televizorul şi urmăresc postul public de televiziune, descopăr că puteţi face minuni. Voi mai sunteţi, în opinia mea, şi cronicari ai timpului pe care îl trăim, pentru că ştiţi să transformaţi clipa în istorie. La mulţi ani, Televeziunea Naţională! La mulţi ani, bunii noştri colegi, adevăraţi profesionişti şi magicieni!”

În același context, Nicolae Spătaru, Președintele Consiliului de Observatori, a afirmat că „Nu ne putem imagina astăzi cum ar arăta viața noastră fără acel mic ecran adăpostit într-o carcasă de lemn sau plastic. Televiziunea este cu adevărat o fereastră deschisă larg spre lume. Privind prin ea, lumea și-a schimbat mentalitatea, a devenit mai informată, mai civilizată și și-a îmbogățit percepția asupra universului. Pe parcursul activității sale, TV Moldova 1 și-a asumat, pe lângă rolul de a informa spectatorul, și pe cel de a educa și culturaliza societatea moldovenească. Este o activitate grea și responsabilă. În numele Consiliului de Observatori, vreau să felicit postul Televiziunea Națională cu prilejul celor 60 de ani în slujba publicului telespectator. Transmit felicitări pentru capacitatea de a oferi informaţii corecte, verificabile şi transparente, de a realiza emisiuni educative și culturale de calitate, dar şi pentru cele de diverstisment. Doresc să transmit întregii echipe de profesionişti care realizează emisiunile transmise de postul TV multă sănătate, prosperitate, noi succese și încrederea permanentă a telespectatorilor. La mulți ani!”

Mai mulţi jurnalişti, producători, regizori, cameramani, ingineri şi montatori, angajaţi ai postului public de televiziune au fost menţionaţi pentru profesionalism şi dedicație în munca pe care o fac, contribuind la dezvoltarea şi prosperarea primei televiziuni a Republicii Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul unei festivităţi prilejuite de marcarea a 60 de ani de la fondarea Televiziunii Naţionale.

Amintim că la data de 30 aprilie 1958 a avut loc prima emisiune la Televiziunea Moldovei. A fost o transmisiune la ora 19:00, care includea un cuvânt de salut din partea organelor de partid din Moldova, pe atunci Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM). În prima perioadă Televiziunea emitea de doua ori pe săptămână, apoi de trei ori, ca până la sfârșitul aceluiași an să se ajungă la patru emisii pe săptămână. În 1958 a fost realizată și prima transmisiune în direct cu ajutorul carului mobil din incinta Teatrului dramatic rus ”A.P.Cehov”. Prima transmisie la Televiziunea Națională  în color a avut loc în 1974. Cu 3 ani mai târziu a fost inaugurat un studiou cu o suprafață de 600 metri pătrați (Studioul 2), unde și până în prezent se produc cele mai complexe programe cu maximă audiență.

După anii 1990, Televiziunea Moldovei a trecut printr-o etapă destul de bulversată. Eforturile Televiziunii în afirmarea idealurilor naționale și independenței au adus pentru Televiziunea Națională mult râvnită apreciere din partea societății din Republica Moldova, prin atribuirea principalului program informativ a TV, numele de „Mesager”, care este asociat de fiecare cetățean al Republicii Moldova, cu informarea rapidă, corectă, veridică și pluralistă.

În prezent, angajamentul pe care și-l asumă TV în fața telespectatorilor este indispensabil unei societăți democratice, în care să troneze o informare corectă și să promoveze standardele internaționale, iar Televiziunea Națională va satisface și în continuare cu onestitate misiunea de informare corectă și imparțială a cetățenilor, privind realitățile din țară, să garanteze în programele sale echilibrul și pluralismul politico-social, protejarea moralității, a patrimoniului lingvistic și a valorilor naționale și europene, care să contribuie la avansarea Republicii Moldova pe calea transformărilor democratice.
 
Felicitări, Televiziunea Națională a Republicii Moldova!
                       
Serviciul comunicare și relații internaționale,
IPNA Compania „Teleradio-Moldova”

Comentarii:
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam