Loading
ro ru en
TRM
Comunicate
Loading
12 Aprilie 2017 | 12:02
Workshop-ul „Reconectarea diasporei – diplomaţia digitală – post-jurnalism”
Preşedinta IPNA Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), Olga Bordeianu, a participat la workshop-ul organizat de TVR Cluj, cu titlul Reconectarea Diasporei - Diplomaţia Digitală - Post-Jurnalism, la Şuior, judeţul Maramureş, la 07-09 aprilie 2017. La eveniment au participat oameni din mass-media, din mediul politic, socio-economic şi cultural, atât din România, cât şi din Republica Moldova.
Printre invitaţii din Republica Moldova prezenţi la eveniment au fost Carmena Lupei, purtător de cuvânt Președinția Republicii Moldova; Serghei Anastasov, primarul or. Comrat; Vladimir Cîlcic, Președintele Companiei „Teleradio-Gagauzia” și jurnalişti de la TV Moldova 1 – O.Russu, A.Glușco și L.Vasilachi. Printre participanții din România au fost Titus Corlățean, senator; Sorin Bota, deputat; Romeo Couți, Directorul TVR Cluj; Tudor Jijie, Directorul Executiv Euroregiunea Siret-Prut-Nistru,;Virgil Oniță, Director Libris și alții.

Liniile tematice s-au axat pe câteva module: diaspora în era noilor tehnologii, diplomația digitală și post-jurnalism. În cadrul modului Diaspora în era noilor tehnologii: nevoi, comunicare și interacțiune a fost analizat potențialul tehnologiilor digitale de a transforma modul în care instituțiile comunică și relaționează cu publicul, precum și mecanismele prin care aceste interacțiuni pot fi consolidate și conectate la oportunitățile create de era informațională. Au fost formulate recomandări menite să dezvolte capacitatea instituțiilor de a interacționa cu diaspora, înglobând atât dimensiunea conceptuală, cât și cea practică. Prezentările vorbitorilor au inclus componentele cheie ale relației cu diaspora – anume comunicarea, consultarea, networking-ul și advocacy, justificând totodată importanța utilizării tehnologiilor digitale în optimizarea interacțiunii cu comunitățile diasporice. În contextul discuțiilor, dna Olga Bordeianu a prezentat date din experiența TRM privid relațiile cu diaspora, accentuând principalele necesități, provocări și oportunități de comunicare și interacțiune în epoca digitală.

Accentul principal la modulul Diplomația digitală: provocări și oportunități, exemple de bune practici  a fost pus pe ideea că într-o lume a comunicării digitale, diplomația nu poate să ignore oportunitățile și provocările pe care le oferă canalele de comunicare. Prin urmare, adaptarea obiectivelor strategice de comunicare în mediul diplomatic, facilitarea comunicării și schimbului de experiențe și bune practici între instituțiile statului, societatea civilă, jurnaliști, dar și comunicatori reprezintă o acțiune ce necesită a fi implementată de urgență.

La modulul Post-jurnalism: new media versus old media, riscuri și oportunități, s-a discutat despre facilitățile jurnaliștilor, grație cărora ei nu mai părăsesc biroul, nici măcar ecranul Facebook-ului. Relatările și reportajele informative le fac din lumea virtuală. Există o posibilitate că nu vor mai fi jurnaliști de profesie, ci fiecare va fi propriul jurnalist pe rețelele de socializare. Noile tehnologii modifică rolul presei și valoarea comunicării în spațiul virtual.

Evenimentul a abordat teme inedite, de mare actualitate şi specifice realităţilor. Prin invitarea participanților din România şi Republica Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia, s-a continuat seria programelor realizate în comun cu jurnaliştii de pe ambele maluri ale Prutului, în cadrul proiectului de televiziune „SERVUS, MOLDOVA!”. Acesta este un proiect susținut de jurnaliștii TVR CLUJ în comun cu cei din Republica Moldova și are drept scop crearea unei platforme media în cadrul căreia să fie exploatate în mod creativ noutățile din domeniul presei.
 
 
Serviciul comunicare şi relaţii internaţionale,
Compania „Teleradio-Moldova”
Comentarii:
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam