Loading
ro ru en
TRM
Comunicate
Loading
13 Februarie 2017 | 10:00
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită pe undele hertziene din Republica Moldova
La 13 februarie, în întreaga lume, este marcată Ziua Mondială a Radioului. Sărbătoarea a fost instituită în anul 2011 de către UNESCO, pentru a încuraja factorii de decizie să ofere acces la informaţie şi să contribuie la îmbunătăţirea cooperării internaţionale şi locale între radiodifuzori.
În contextul acestei celebrări, Preşedinta Companiei „Teleradio-Moldova”, Olga Bordeianu, a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor care participă la crearea produsului radiofonic menţionând că “Emisiunile postului public de radio sunt cunoscute, recunoscute şi apreciate de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova. Acest succes se datorează activităţii cu dedicaţie a tuturor jurnaliştilor, regizorilor, prezentatorilor şi inginerilor de sunet, care fac parte din familia radio. Instituirea acestei zile de omagiere a radioului la nivel mondial este o confirmare şi o recunoaşte a importanţei acestui canal de informare şi a rolului acestuia în atragerea unui public larg şi divers. Este bine cunoscut faptul că postul public de radio este axat doar pe informarea veridică, echidistantă, expresă şi obiectivă a radioascultătorilor săi. La ora actuală, Radio Moldova Actualităţi, Radio Moldova Muzical şi Radio Moldova Tineret oferă produse audio pentru toate segmentele şi categoriile de ascultători, asigurând pluralismul ideilor şi opiniilor”.

Directorul radiodifuziunii, Veaceslav Gheorghișenco, a menţionat că “În prezent Radio Moldova are un volum total anual de emisie de peste 26 de mii de ore, pe toate cele trei canale. Publicul poate alege între ştiri şi programe informative, muzică de diferite genuri, emisiuni de dezbateri, documentare, cultură, divertisment, spectacole radiofonice ş.m.a. În epoca tehnologiilor moderne şi a globalizării, radioul public din Republica Moldova poate fi ascultat în întreaga lume pe internet, colaborează activ cu instituţii similare din alte ţări şi este parte a marii familii UERT”.

În această zi Radio Moldova oferă publicului mai multe subiecte şi emisiuni dedicate Zilei Mondiale a Radioului, celebrând accesul la informaţie prin intermediul radiodifuziunii. Pe parcursul zilei de 13 februarie vor fi puse pe post înregistrări sonore cu personalităţi din ţară, dar şi de peste hotare despre cum văd ei radioul. În cadrul emisiunii „Matinal Naţional” este invitat directorul Radio Moldova, Veaceslav Gheorghişenco, iar în cadrul emisiunii „Spaţiul public”  vor fi invitaţi Constantin Vulpe, şef Serviciu dezvoltare strategică; Carmelia Albu, ombudsman,Compania „Teleradio-Moldova”; Andrei Jovmir, şef Serviciu Programe Radio Moldova Actualităţi; Ion Chiorpec, şef Serviciu Programe Radio Moldova Muzical; Tatiana Bunduchi, şef Serviciu Programe Radio Moldova Tineret, unde se va discuta despre misiunea radioului public şi programul de dezvoltare strategică al Serviciului Public de Radiodifuziune.

Postul public Radio Moldova a marcat acum trei luni, la 30 octombrie 2016, 86 de ani de activitate. Primul post de radio pe teritoriul Republicii Moldova a apărut în 1930 la Tiraspol, iar în 1939 la Chişinău a fost înfiinţat postul radio „Basarabia”. Pe parcursul activităţii sale, Radio Moldova a reflectat cele mai importante evenimente şi a colectat o arhivă sonoră are conţine peste 73 000 de înregistrări muzicale  şi 21 000 de benzi vorbite.

Radio Moldova oferă programe prin canalele sale Radio Moldova Actualităţi, Radio Moldova Muzical şi Radio Moldova Tineret, având misiunea de a furniza produse radiofonice pentru toate categoriile de public, relevante prin prisma alinierii la standardele europene de a informa obiectiv, echidistant şi echilibrat publicul.

Serviciul comunicare şi relaţii internaţionale,
Compania „Teleradio-Moldova”
Comentarii:
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam