Loading
ro ru en
Inedit
Loading
19 Aprilie 2018 | 09:45
Lacrimile nu sunt identice şi se diferenţiază prin motivul care le provoacă şi chiar prin compoziţia chimică. Lacrimile bazale sunt prezente tot timpul şi au rolul de a lubrifia ochii, de a hrăni şi de a proteja globul ocular. Al doilea tip de lacrimi este cunoscut sub numele de lacrimi reflexe, care se formează pentru a proteja ochii de agenţi iritanţi, cum ar fi vântul, fumul, sau ceapa. În sfârşit, al treilea tip este cel care apare după o ceartă, sau după un film impresionant. Lacrimile pe care le vărsăm în aceste situaţii sunt numite lacrimi emoţionale şi, se pare că ar conţine mai multe proteine decât celelalte două tipuri, dar cercetările sunt momentan incomplete.
22 Mai 2017 | 15:05
Cum arată pomul care rodeşte 40 soiuri de fructe concomitent
Sam van Aken, un inginer şi sculptor de la Universitatea Syracuse, SUA, a reuşit să creeze un pom care produce 40 de soiuri de fructe în acelaşi timp, atunci când rodeşte.
18 Mai 2017 | 16:02
Spectacol inedit la Cetatea Soroca cu prilejul Nopţii Muzeelor
Cel mai vizitat obiectiv turistic din ţară, Cetatea Soroca, şi-a deschis aseară porţile pentru vizitatori. Vestita fortăreaţă a găzduit un spectacol inedit de epocă, organizat cu prilejul Nopţii Muzeelor. Programul artistic i-a ţinut pe vizitatori în suspans, mai ales că au simţit cu adevărat vibraţia istorică a locaţiei, asta pentru că organizatorii au reuşit să-i teleporteze pe vizitatori în trecut, relatează Moldova 1.
17 Mai 2017 | 20:18
O capsulă a timpului, zidită în pereţii USM acum 50 de ani, a fost scoasă
O capsulă a timpului ce a fost zidită în pereţii Universităţii de Stat din Moldova (USM) timp de 50 de ani, a fost scoasă astăzi. Studenţii au descoperit o scrisoare scrisă în chirilică şi dedicată împlinirii a 100 de ani de la Revoluţia Socialistă din octombrie. Studenţii au decis să continue tradiţia, aşa că au plasat în loc un nou mesaj pentru generaţiile viitoare, relatează Mesager.
17 Mai 2017 | 19:30
Pădurea Domnească s-a îmbogăţit cu 23 de cerbi nobili
Rezervaţia naturală „Pădurea Domnească” s-a îmbogăţit astăzi cu 23 de cerbi nobili. Acţiunea s-a desfăşurat la iniţiativa Agenţiei „Moldsilva”, care şi-a propus să populeze mai multe întreprinderi silvice din ţară cu cerbi nobili şi cerbi cu pete, relatează Mesager.
14 Mai 2017 | 20:20
O tânără din capitală creează plăcuţe decorative cu mesaje motivaţionale
Olga Holban este o tânără din Chişinău care confecţionează plăcuţe decorative unde lasă mesaje motivaţionale. Fiind pasionată de design, tânăra a decis să motiveze oamenii pentru a fi mai buni şi a preţui viaţa, relatează Moldova 1.
10 Mai 2017 | 20:15
Performanţe deosebite pentru Lilia Ixari, designer vestimentar
Lilia Ixari, designer vestimentar, creatoare de costume pentru spectacolele Teatrului Geneza Art, a atins performanţe deosebite de la primele colaborări cu lumea teatrală, relatează Mesager.
10 Mai 2017 | 18:17
Confidenţele lui Anatol Gârbu, părintele care reînvie frumosul prin suvenire creştine
Un om înţelept, cu chip luminat şi blajin la suflet - ar fi doar câteva dintre cuvintele care-l caracterizează pe preotul Anatol Gârbu, cel care aduce cuvântul lui Dumnezeu în sufletele enoriaşilor. Pe lângă faptul că este preot, mai are un har dumnezeiesc - este meşter popular, dar şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti. Despre cum îi reuşeşte să se împartă între rugăciune şi muncă, cine i-a cultivat dragostea faţă de Biserică şi faţă de Dumnezeu, aflaţi de la preotul Anatol Gârbu, invitatul emisiunii „Bună Dimineaţa”, de la postul public de televiziune Moldova 1.
08 Mai 2017 | 14:45
Cum se face fideaua hand-made de trei metri
Lin este un chinez care produce kilometri de fidea în condiţii casnice. Acest proces este unul destul de complicat şi îi răpeşte 16 ore. Curtea lui seamănă cu o fabrică de tăieţei, însă nu este folosit deloc echipamentul automat.
04 Mai 2017 | 10:05
Un cuplu a avut luna de miere cu durata de 400 de zile. Vezi video pe care l-au făcut
Cuplul Kaz şi Mariko Yamaguchi, din Kyoto a hotărât că perioada postnupţială a lor nu va dura doar o lună, ci tocmai 400 de zile. În această perioadă ei au reuşit să călătorească în 48 de ţări ale lumii, printre care Etiopia, Bolivia, Patagonia, Emiratele Arabe Unite şi Botswana.
25 Aprilie 2017 | 19:58
Dansul oriental, o descătuşare psihologică
S-a îndrăgostit de dansul oriental acum zece ani, fiind impresionată de un show oriental. Ulterior a înţeles că vocaţia sa este anume dansul, deşi are diplomă de arhitect şi studiază psihologia. Este vorba despre Marina Lelenco, care a povestit mai multe despre vocaţia sa de profesor de dansuri orientale în cadrul emisiunii „Fii Tânăr” de la postul public de televiziune Moldova 1.
25 Aprilie 2017 | 17:34
Din bănuţi pot fi create adevărate opere de artă
Din bănuţi pot fi create adevărate opere de artă. De această părere este Nicoleta Guranda, masterandă în domeniul bio-economie. Tânăra a povestit despre pasiunea sa pentru creaţiile din bănuţi în cadrul emisiunii „Fii Tânăr” de la postul public de televiziune Moldova 1.
16 Aprilie 2017 | 11:00
Cum încondeiază ouăle locuitorii Verejeniului
Cel mai frumos obicei de Paşti este, fără îndoială, încondeiatul ouălor. În contextul sfintelor sărbători, oul reprezintă un simbol al curăţirii, purificării şi reînnoirii sufleteşti. Vopsirea ouălor de Paşti este un ritual vechi, care are la bază idei la fel de frumoase: creaţie şi procreaţie, echilibru şi continuitate. De la an la an, gospodinele îşi perfecţionează tehnica de vopsire şi încondeiere, astfel că în rezultat le ies mici capodopere. Acelaşi lucru au obţinut locuitorii satului Verejeni, din raionul Teleneşti, care au participat la o şezătoare de încondeiere a ouălor de Paşti.
12 Aprilie 2017 | 11:57
Top cei mai spectaculoşi copaci din lume
Creaţia naturii ne lasă de multe ori fără cuvinte. Vedem adevărate opere de artă, pe care nici cel mai iscusit sculptor nu le-ar putea reproduce. Astăzi vă prezentăm nişte arbori care nu sunt simpli copaci, ci un miracol al naturii. Iată câţiva dintre cei mai impresionanţi arbori din lume.
07 Aprilie 2017 | 11:50
Cum fac rromii sarmale?
Rromii au reuşit să păstreze şi să dezvolte mai multe tradiţii transmise din generaţie în generaţie. Deşi mulţi s-au adaptat modului de viaţă majoritar, totuşi unele tradiţii au reuşit să treacă testul timpului. Şi dacă la capitolul muzică şi dans e bine ştiut că nu-i întrece nimeni, astăzi am deci să descoperim tainele bucătăriei tradiţionale a acestora. Am asistat la un master-class. Doamna Elena Rădiţă ne-a învăţat cum se fac sarmalele rrome, căci după cum susţine ea, fiecare gospodină trebuie să ştie să le prepare, atlfel, rămâne nemăritată.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam