Loading
ro ru en
Inedit
Loading
04 Ianuarie 2019 | 14:00
De mic se visa aviator, îl place mult să călătorească, iar cea mai mare pasiune este singurul său nepoţel. Premierul Pavel Filip a vorbit despre zboruri, tradiţii şi prietenie într-un interviu pentru o revistă care se distribuie la bordul aeronavelor. Pavel Filip a mai spus că în copilărie aştepta cu nerăbdare sărbătorile de iarnă, relatează Moldova 1.
07 Aprilie 2017 | 11:50
Cum fac rromii sarmale?
Rromii au reuşit să păstreze şi să dezvolte mai multe tradiţii transmise din generaţie în generaţie. Deşi mulţi s-au adaptat modului de viaţă majoritar, totuşi unele tradiţii au reuşit să treacă testul timpului. Şi dacă la capitolul muzică şi dans e bine ştiut că nu-i întrece nimeni, astăzi am deci să descoperim tainele bucătăriei tradiţionale a acestora. Am asistat la un master-class. Doamna Elena Rădiţă ne-a învăţat cum se fac sarmalele rrome, căci după cum susţine ea, fiecare gospodină trebuie să ştie să le prepare, atlfel, rămâne nemăritată.
30 Martie 2017 | 14:30
A fost lansat primul Dicţionar al limbajului mimico-gestual
Toţi cei care au dorinţa de a studia limbajul mimico-gestual o pot face graţie Dicţionarului limbajului mimico-gestual din Republica Moldova, lansat astăzi, 30 martie, la Chişinău.
26 Martie 2017 | 16:00
Istoria cocostârcului care de 40 de ani se întoarce la una şi aceeaşi casă
A devenit aproape un membru al familiei, iar atunci când vine momentul să-şi ia zborul în ţările calde, are cine să-i ducă dorul. Este povestea unui cocostârc care de 40 de ani se întoarce la una şi aceeaşi casă, cea a mătuşii Irina Idricean din satul Stoicani, raionul Soroca. Imaginile pot înduioşa pe oricine, relatează Moldova 1.
22 Martie 2017 | 15:09
Curiozităţi despre lalele, florile începutului de primăvară
Din numeroasele flori pe care primăvara ni le oferă, niciuna nu a reuşit să dobândească o popularitate mai mare decât lalele. Odată cu venirea căldurii, acestea apar peste tot, sunt primite, oferite şi iubite de toată lumea pentru darul lor de a înveseli orice chip sau încăpere. Cu toate acestea, ştim puţin lucruri despre lalele, motiv pentru care am decis să vă prezentăm câteva lucruri surprinzătoare cu care puteţi deschide orice conversaţie despre aceste flori.
21 Martie 2017 | 16:15
„Plăteşte cu poezie” în Moldova
Au plătit cafeaua sau ceaiul cu o poezie. Mai multe localuri din ţară au sărbătorit Ziua Internaţională a Poeziei deschizându-şi larg uşile pentru împătimiţii de rime. Campania „Plăteşte cu poezie” este la cea de-a treia ediţie în Republica Moldova şi a reuşit deja să capete popularitate, relatează Mesager.
21 Martie 2017 | 09:41
Culorile pot influenţa emoţiile şi starea noastră de spirit
Culorile fac parte din viaţa noastră şi, de cele mai multe ori, acestea reuşesc să ne facă să simţim cele mai frumoase trăiri. Asta pentru că culorile ne influenţează emoţiile şi starea de spirit. De exemplu, nu de puţine ori s-a spus că nuanţele de albastru sunt odihnitoare şi pot fi folosite pentru reducerea presiunii sanguine prea mare, în timp ce expunerea la culoarea roşie tinde să stimuleze creşterea tensiunii sanguine şi să producă o stare de agitaţie.
20 Martie 2017 | 16:32
Moldovenii îi devansează pe ucraineni la capitolul fericire
Republica Moldova ocupă locul 55 în topul celor mai fericite state din lume, din 155 de ţări, în timp ce România – locul 57. Zece cele mai fericite ţări în 2015-2016 sunt, conform topului, ţările nordice: Norvegia, Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda. Ţările vecine, Rusia şi Ucraina s-au clasat pe locul 49 şi, respectiv, 132.
20 Martie 2017 | 16:16
Astăzi începe primăvara astronomică
Astăzi, 20 martie, începe primăvara astronomică, iar asta înseamnă că durata zilei şi a nopţii vor fi egale, relatează Radio Moldova Actualităţi.
15 Martie 2017 | 18:53
Noaptea polară şi Aurora Boreală de pe Insula Spitsbergen, Norvegia într-un reportaj inedit la „Focus Europa”
Ştiaţi că în timpul lunilor de iarnă, arhipelagul Svalbarg este cufundat în beznă, iar Aurora Boreală străluceşte în toată splendoarea sa. Este un fel de compensaţie pentru puţinii curajoşi care înfruntă frigul şi întunericul de aici. Reporterii DW au mers acolo şi au surprins un pic din această frumuseţe, dar şi modul de viaţă al localnicilor pe care îl vedeţi într-un reportaj inedit marca „Focus Europa”.
12 Martie 2017 | 18:00
O tânără din Moldova creează adevărate opere de artă din monede
Bănuţii nu mai sunt colectaţi în pungă, dar devin piesă de rezistenţă în tablouri. Cel puţin, asta face Nicoleta Guranda, care de câţiva ani a ales să colecteze monede naţionale şi internaţionale pentru a crea opere de artă contemporană. Ideea i-a apărut în momentul în care, în căutarea unui cadou original, a cutreierat toate magazinele şi nu a găsit nimic potrivit, relatează Moldova 1.
08 Martie 2017 | 13:53
Spectacol fascinant pe Nistru
Sute de lebede care nu au plecat în ţările calde sunt îngrijite de localnicii din Soroca. Ca să nu moară de foame, oamenii le poartă de grijă şi le aduc mâncare. Deocamdată, graţioasele păsări vieţuiesc în linişte, fiind admirate de localnici, dar şi de vizitatori, relatează Moldova 1.
08 Martie 2017 | 12:24
Specialiştii biologi prevăd un viitor sumbru pentru fauna de pe Pământ
Specialiştii biologi prevăd un viitor sumbru pentru fauna de pe Pământ. Ei au anunţat în cadrul unei conferinţe susţinute la Vatican că până la sfârşitul acestui secol, planeta va pierde între 20 şi 40% din biodiversitatea sa, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la descoperă.ro.
07 Martie 2017 | 17:36
Cum sunt influenţaţi pozitiv oamenii de mirosul unor flori
Cercetătorii au descoperit că, primăvara când natura reînvie, oamenii pot fi influenţaţi pozitiv de mirosul unor flori sau de plimbările în aer liber. Florile de primăvară sunt medicamente emoţionale, utile în depresii, procese de conştiinţă şi frică. Totodată, pentru că primăvara este anotimpul ideal pentru aţi surprinde persoana dragă, îţi recomandăm să alegi cele mai potrivite flori din acest anotimp conform semnificaţiei fiecăreia dintre ele.
05 Martie 2017 | 19:20
Moldovencele, promovate pe internet
Comunitatea Wikipedia România a desfăşurat un atelier dedicat femeilor din Moldova. Astfel, participanţii consideră că moldovencele sunt neglijate pe nedrept în spaţiul virtual şi merită să fie cunoscute în întreaga lume, relatează Moldova 1.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam