Loading
ro ru en
Inedit
Loading
23 Noiembrie 2017 | 21:30
Coase rochii de mireasă care luminează în întuneric. Este vorba despre Marcela Moscovciuc, o tânără creatoare de modă din Orhei. Pe lângă rochiile de mireasă, brodate în stil naţional, tânăra creează şi rochii de seară sau de zi, dar şi haine pentru bărbaţi, relatează Moldova 1.
09 Mai 2016 | 18:00
Spectacol pe cer
Astăzi Planeta Mercur s-a apropiat foarte mult de Soare. Tranzitul corpului ceresc se produce foarte rar, doar de câteva ori în decursul unui secol. Totuşi, din cauza vremii instabile, astronomii din Republica Moldova nu au putut urmări evenimentul, relatează Mesager.
02 Mai 2016 | 13:00
Tradiţii şi obiceiuri de Paşti
În popor există credinţa că, odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos, se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în iad, de la Adam şi până la cea de-a doua venire a Mântuitorului. Uşile raiului rămân deschise până în Duminica Tomii, relatează Radio Moldova Actualităţi. Potrivit sursei citate, în această perioadă, toate lucrurile se umplu de lumina sfântă a Învierii Domnului.
28 Aprilie 2016 | 19:18
Mirosul de cozonac şi pască a umplut astăzi uliţele satelor din întreaga ţară
Cum până la sfintele sărbători au rămas zile numărate, treburi sunt multe. Potrivit tradiţiei, în Joia Mare, gospodinele dau focul în cuptoare pentru a prepara pâinea Domnului. Cum este tradiţia în nordul ţării, aflaţi din reportajul realizat de Mesager.
26 Aprilie 2016 | 13:24
De mai bine de o sută de ani gospodinele de la Cotova spală rufe la izvor
În ajun de Paşti, izvorul de la Cotova, Drochia, s-a transformat într-un adevărat furnicar. Şi asta pentru că aşa cum spune tradiţia satului, zeci de gospodine au venit să-şi spele rufele, relatează Moldova 1.
25 Aprilie 2016 | 16:00
În Olanda s-a desfăşurat tradiţionala paradă a florilor
Feerie de miresme şi culori în Olanda unde a avut loc tradiţionala paradă a florilor. Treizeci de maşini, acoperite cu panouri imense din flori, au defilat pe o distanţă de peste 40 de kilometri. Miile de turişti străini şi de pe tot întinsul Ţării Lalelelor au rămas impresionaţi de fantezia florarilor olandezi, relatează Moldova 1.
22 Aprilie 2016 | 18:34
Primul astronaut maghiar care a cucerit spaţiul, în vizită în Moldova
Cunoaşte Republica Moldova din cărţi, de la televizor şi din cosmos. Primul astronaut maghiar care a cucerit spaţiul se află într-o vizită în Moldova. Astăzi, el le-a explicat studenţilor de la UTM ce înseamnă o călătorie printre stele şi ce ar trebui să ştie viitorii ingineri care visează la o carieră în domeniul cosmic, relatează Mesager.
21 Aprilie 2016 | 14:12
Plantarea florilor în săptămâna Floriilor - tradiţie respectată de către ortodocşi
Au o grădină ca-n poveşti şi păstrează cu sfinţenie tradiţia de a planta flori în săptămâna Floriilor. Este vorba despre familia Mocanu, din raionul Drochia, a căror grădină impresionează prin numărul şi varietatea de flori, relatează Moldova 1.
19 Aprilie 2016 | 15:48
Cel mai mare muzeu subacvatic din lume va fi inaugurat în câteva luni
Cel mai mare muzeu subacvatic din lume îşi va deschide oficial porţile pentru amatorii de scufundări, în această vară. Ineditul muzeu este situat în largul coastelor Lanzarote din Insulele Canare, relatează Moldova 1.
16 Aprilie 2016 | 18:14
Master-class de încondeiere a ouălor de Paşti
Doritorii de a învăţa tehnica încondeierii ouălor de Paşti au putut participa astăzi la un master-class, desfăşurat în capitală. Organizatorii şi-au propus în acest fel să transmită tinerelor generaţii obiceiurile pascale, care reprezintă un element important al culturii noastre tradiţional-spirituale. Evenimentul a fost organizat de către Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova, relatează Mesager.
16 Aprilie 2016 | 15:50
Personaje din poveştile lui Ion Creangă au prins viaţă în cadrul unei şezători
Cele mai cunoscute personaje din poveştile şi povestirile lui Ion Creangă au prins viaţă în cadrul unei şezători prezentate la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”. Cei care s-au aflat în pielea lui Ivan Turbincă, Dănilă Prepeleac, năzbâtiosului Nică, precum şi altor eroi crengieni au fost studenţii alolingvi de la Colegiul de Microelectronică şi Tehnică de Calcul din Chişinău, relatează Mesager.
01 Aprilie 2016 | 18:28
Festival de Umor, organizat de 1 aprilie
Epigramişti din Republica Moldova şi din România au dăruit spectatorilor glume pe măsură la Festivalul de Umor, organizat la Cetatea Soroca. Biletul de intrare în fortăreaţă pentru fiecare participant a fost o epigramă cu genericul „La vamă c-o epigramă”, relatează Mesager.
23 Martie 2016 | 17:00
În ultimii 15 ani au fost înregistrate cele mai înalte temperaturi în Moldova
Astăzi, 23 martie, marcăm Ziua mondială a meteorologiei. În acest an aceasta se desfăşoară sub genericul „Mai cald, mai secetos, mai umed – înfruntă viitorul”. Scopul acestei zile este de a atenţiona populaţia asupra schimbărilor climatice care afectează mediul nostru natural, relatează Radio Moldova Actualităţi.
02 Martie 2016 | 19:00
Un asteroid imens se va apropia, săptămâna aceasta, de Pământ
Un asteroid cu un diametru de circa 30 de metri se va afla foarte aproape de Terra în perioada 5 - 8 martie. Cu toate acestea, obiectul cosmic nu va reprezenta un pericol pentru planeta noastră, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la descopera.ro.
29 Februarie 2016 | 17:00
Peste două mii de moldoveni sunt născuţi pe 29 februarie
2114 cetăţeni ai Republicii Moldova sunt născuţi în ziua de 29 februarie. Deşi persoanele născute în această zi îşi sărbătoresc ziua de naştere o dată la patru ani, majoritatea dintre ei se consideră norocoşi şi unicali, relatează Moldova 1.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam