Loading
ro ru en
Inedit
Loading
24 Februarie 2014 | 13:02
A înflorit streliţia regală în Grădina Botanică din Chişinău
Grădina Botanică din Chişinău este patronată, în aceste zile, de o adevărată regină. Streliţia regală a înflorit şi bucură ochiul vizitatorului. Planta tropicală a fost adusă tocmai din Africa, dar s-a adaptat foarte repede condiţiilor climaterice din ţara noastră. Floarea, care are forma unui cioc de păsare, îi impresionează până şi pe floricultori, transmite Mesager.
Streliţia regală este o floare rară, spune Nina Iaţco care, de mai bine de 30 de ani, ştie cum să o îngrijească pentru ca floare să apară cu adevărat ca o regină.

„Le polenizăm ca sa primim după polenizare seminţe. Le semănăm și, după semănare, așteptăm să crească. Și cresc. După șase ani de zile, încep a înflori”, specifică floricultoarea Nina Iaţco.

Planta este adusă de pe insula Madagascar. Primele flori de acest fel au fost sădite, în Grădina Botanică, la începutul anilor 70.

„O plantă care, practic, este lipsită de tulpină. Îndată, de la suprafața solului, pornesc frunzele cu un pețiol foarte mare. Înălțimea plantelor poate fi și de doi metri. Dacă floarea este bine dezvoltată, florescența poate avea până la un metru și jumătate”, povestește floricultoarea Valentina Ţâmbală.
Chiar dacă este adusă tocmai din Africa, specialiştii ne asigură că această plantă exotică nu are nevoie de o îngrijire specială. Dacă ştim cum se cresc lalelele sau trandafirii, atunci, cu siguranţă, putem planta streliţia regală.

„Poate fi crescută în condiții mai puțin de cameră, într-o grădină de iarnă, la o verandă unde avem foarte multă lumină la temperatura de  plus 16-18 grade”, explică Valentina Ţâmbală.

După streliţia regală, următoarea plantă care va înflori în Grădina Botanică este cactusul. Aici cresc peste 800 de specii de cactuşi.

Detalii la temă aflați din reportajul realizat de echipa Mesager.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam