Loading
ro ru en
Inedit
Loading
03 Mai 2018 | 09:08
Află care sunt beneficiile irisului
Irisul sau aşa cum mai este numit, stânjenelul, este probabil una dintre cele mai îndrăgite plante de gradina, se remarca prin aspectul sau preţios si fragilitate, dar si prin culoarea si mirosul discret. Irisul este o plantă perenă din familia iridaceelor. Numele plantei este legat de latinescul “iris, iridis”, care înseamnă „mesager al zeilor”, „zeiţa curcubeu”.
Despre stânjenel, floarea superbă de culoare albastră sau violet, fitoterapeuţii europeni susţin că este un remediu de excepţie care ţine sub control o varietate de boli. Superba floare pe care o întâlnim în grădini, în parcuri chiar şi în ghivecele de pe terase este un leac mai puţin cunoscut. Frumuseţea florilor de stânjenel o putem admira vara şi toamna. Florile pot fi folosite ca remediu naturist, dar rădăcina de stânjenel este cea mai utilă în tratarea multor boli, fiind un leac renumit, recomandat de  terapeuţi de-a lungul secolelor pentru acnee şi pentru  eczeme.

Momentul apariţiei irisului este necunoscut, însă anumiţi experţi susţin că a apărut acum aproximativ 50 de milioane de ani. Deşi floarea de iris are în general un scop ornamental, irisul se foloseşte în industria cosmetică, pentru producerea de parfumuri.

În limbajul florilor, irisul este asociat comunicării, mesajelor şi elocventei. Deci cu siguranţă stânjenelul va fi una dintre cele mai potrivite flori pentru transmiterea unui mesaj de dragoste, apreciere sau prietenie.

Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam