Loading
ro ru en
Inedit
Loading
22 Iulie 2015 | 14:00
Află din emisiunea „Natura în Obiectiv” câţi arbori seculari sunt în Aria naturală protejată de stat Hârjauca
Chiar după gardul mănăstirii Hârjauca începe o pădure cu fagi seculari. Mihai Grosu, şeful ocolului silvic, a povestit echipei emisiunii „Natura în Obiectiv” de la Moldova 1 despre acest sector de pădure şi arborii seculari de aici.
Relieful raionului reprezintă o regiune deluroasă, cu suprafeţe compacte de pădure. Natura pitorească din zona Călăraşi este protejată de stat, în rezervaţii peisagistice mari. Această Arie naturală protejată de stat includea, cu zece ani în urmă, 35 de arbori seculari în ocolul silvic din satul Hârjauca, 33 de fagi, un paltin de câmp şi un stejar pedunculat.

Fagul este cunoscut ca un arbore ce poate depăși 40 de metri înălțime, diametru de peste 1,5 metri și o vârstă de la 300 până la 500 de ani. Lemnul de fag este de culoare albă, cu nuanțe roșietice, cu o structură compactă, astfel fiind inclus în categoria speciilor cu lemn tare.

Din cei 33 de fagi care au fost luați sub ocrotire de stat acum de mai bine de 40 de ani, au rămas 22 de arbori seculari. Din cauza secetelor care au avut loc din 2007 și mai târziu, copacii s-au uscat.

De la pădurea în care mai trăiesc arborii seculari, echipa emisiunii „Natura în Obiectiv” a pornit spre Palanca, din componenţa comunei Hârjauca. Este bine cunoscut faptul că, anume în acest sat pot fi vizitate câteva trasee turistice, obiectivul principal fiind Muzeul „Casa Părintească” al Tatianei Popa.

De la „Casa Părintească”, se preconizează ca, la sfârșitul verii, să fie marcate câteva trasee turistice prin pădurile și localitățile din apropiere, trasee care vor putea fi parcurse pe biciclete. Într-un proiect susținut de Guvernul Poloniei a fost procurat echipamentul propriu-zis – zece biciclete, căști, veste de protecție, pompe și alte accesorii necesare pentru a oferi vizitatorilor un serviciu complet.

Bunelul Tatianei Popa a fost pădurar pe la începutul secolului trecut, și, pentru că ținea mult la aceste păduri, și-a însemnat pe hartă fiecare părticică cu sector silvic. Sunt hărți care au fost păstrate până astăzi. Acestea sunt dovezile că podișul central al Moldovei era acoperit de păduri.

Mai multe detalii aflați din emisiunea „Natura în Obiectiv”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam