Loading
ro ru en
Inedit
Loading
20 Iulie 2016 | 14:44
Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Şahului
Şahul este considerat un joc complex, unul dintre cele mai grele jocuri din lume, o competiţie între alb şi negru, care se bat utilizând strategii şi făcând apel la iniţiativă pentru a rămâne la finalul jocului în picioare, un război pe 64 de pătrate cu 32 de piese, unde cel mai puternic câştigă.
Cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Șahului, în platoul emisiunii „Bună Dimineața” au fost invitați Valeriu Coadă, antrenor și secretar general al Federației de Șah din Republica Moldova, alături de unul din elevii săi, David Palade, care are doar 8 ani și este deja premiant la Campionatul Republicii Moldova la șah și care l-a dominat pe tabla de șah pe moderatorul emisiunii „Bună Dimineața”, Liviu Gulica.

Potrivit Federației de Șah, în Moldova, acest sport al minții capătă o popularitate din ce în ce mai mare. Actualmente, există 19 cluburi de șah înregistrate și afiliate la Federația de Șah, dar și centre în mai multe orașe precum Bălți, Comrat, Cahul, Fălești și Orhei.

Valeriu Coadă a mai anunțat în cadrul matinalului despre Turneul Național de Șah „Cupa viitorilor mari maeștri” 2016, care se va desfășura în perioada 29-31 iulie, la Chișinău, la Clubul Republican de Șah și Joc de Dame. La această competiție sunt așteptați jucătorii cu vârsta de până la 14 ani legitimați la Federația de Șah a Republicii Moldova sau la alte federații de șah din alte țări.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam