Loading
ro ru en
Inedit
Loading
20 Martie 2017 | 16:16
Astăzi începe primăvara astronomică
Astăzi, 20 martie, începe primăvara astronomică, iar asta înseamnă că durata zilei şi a nopţii vor fi egale, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare. Astfel, începând de astăzi, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere.    
 
Echinocțiul de primăvară durează aproximativ 92 de zile, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară. Fenomenul reprezintă momentul în care Soarele traversează ecuatorul trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală.
 
În emisfera sudică a Pământului fenomenul marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică noaptea polară, ce vor dura câte șase luni.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam