Loading
ro ru en
Inedit
Loading
22 Octombrie 2014 | 17:08
Astronomii au descoperit gheaţă pe planeta Mercur
Sonda spaţială Messenger, care orbitează în jurul planetei Mercur, a fotografiat anumite regiuni care par a fi acoperite de gheaţă, informează Time.
Nancy Chabot, de la Laboratorul de Fizică Aplicată din cadrul Universităţii Johns Hopkins, spune că această descoperire este „o veste care va bucura multă lume”, deoarece puţini savanţi îşi imaginau că pe Mercur ar putea exista gheaţă.

Deocamdată oamenii de ştiinţă nu înţeleg cum a ajuns acolo această gheaţă. Este posibil să fi ieşit din crusta planetei sau să fi fost adusă de comete.
Nancy Chabot crede că a fost vorba de mai multe comete, care s-au prăbuşit pe Mercur în decursul a miliarde de ani. Cantitatea de gheaţă descoperită până acum este echivalentă cu apa din Lacul Ontario, scrie descopera.ro.

Mercur este cea mai mică planetă din sistemul nostru solar şi se află la doar 57.936.384 de kilometri distanţă de Soare. De aceea, temperatura pe suprafaţa acestei planete ajunge chiar şi la peste 400 de grade Celsius.

Cu toate acestea, în zona polului nord există cratere adânci, umbrite permanent, unde există gheaţă, după cum au observat acum cercetătorii.

Descoperirea confirmă dovezi anterioare indirecte, care sugerau prezenţa apei îngheţate pe Mercur. Cu un telescop puternic putea fi observat un grad mare de reflectivitate în zona polului nord, iar spectometrul sondei Messenger a detectat prezenţa unor atomi de hidrogen în această regiune.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam