Loading
ro ru en
Inedit
Loading
08 Ianuarie 2018 | 14:42
Atracţie turistică impresionantă la mina de sare din Ucraina
O împărăţie a sării şi o atracţie turistică impresionantă - vorbim de mina de sare Soledar din Doneţc (Ucraina), una dintre cele mai mari din Europa. Anual de aici sunt extrase peste un milion de tone de sare, care apoi este exportată în peste 20 de ţări ale lumii. Un reportaj de la faţa locului a fost realizat de Leanca Laşco şi Daniel Cepraga, relatează Moldova 1.
Cu milioane de ani în urmă, atunci când continentele Europa şi Asia erau încă separate, în zona care acum poartă denumirea de Soledar s-au creat importante zăcămintele de sare. Primele extracții manuale au fost efectuate încă în anul 1881. Treptat, mina a fost modernizată, iar întreg procesul - automatizat.

În mai mult de un secol de lucrări subterane, s-a format un adevărat labirint, iar galeriile au o lungime totală ce depăşeşte 200 de kilometri. Înălţimea coridoarelor la fel este una copleşitoare - de aproximativ 30 de metri, iar rezistenţa pereţilor formaţi din sarea gemă poate concura cu cea a pereților din rocă adevărată. Aici poţi vedea sculpturi şi gravuri, lucrări cioplite în sare de meşterii populari.

Atmosfera de poveste este o temă aparte atunci când cobori sub pământ. Pe lângă zecile de minunăţii sculptate de mâna omului, de-a lungul anilor, aleile din sare găzduiesc şi mai multe mituri. Potrivit unei legende, cei care vin aici şi vor să aibă parte de multe bogăţii şi prosperitate, trebuie să atingă piciorul stâng al spiriduşului Şubin - considerat protectorul tuturor minerilor.

Galeriile subterane sunt şi un loc preferat de orchestre notorii, graţie acusticii speciale. Deja de mai mulţi ani la rând, aici se desfăşoară festivaluri de muzică simfonică, la care participă interpreţi din diferite ţări. În 2016, de exemplu, la adâncimea de 300 de metri a fost înregistrat şi un record naţional, atunci când Orchestra militară a Ucrainei a susţinut un concert.

În mina de sare funcţionează şi un sanatoriu, cu capacitatea de cazare a peste 100 de persoane. Oamenii pot să se trateze în special de maladii respiratorii sau de diferite alergii.

Potrivit estimărilor, rezervele de sare din Soledar depăşesc 13 miliarde de tone. Dacă timp de 130 de ani au fost extrase în jur de 218 milioane de tone, rezervele existente ar fi suficiente pentru încă o mie de ani.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam