Loading
ro ru en
Inedit
Loading
26 Iulie 2014 | 20:20
Când animalele sălbatice dispar, sclavia şi violenţa iau amploare
Declinul populaţiilor de animale sălbatice stimulează conflictele violente, crima organizată şi exploatarea copiilor, arată un raport realizat de specialişti din SUA, potrivit site-ului MailOnline.
Pierderea resurselor de hrană şi a locurilor de muncă asociate cu existenţa animalelor sălbatice creează instabilitate politică şi poate determina proliferarea traficului de fiinţe umane, deoarece grupurile de crimă organizată se bazează adesea pe sclavie, în special a copiilor, pentru a-şi acoperi nevoile de mână de lucru.

Raportul arată că declinul faunei sălbatice este o sursă de a conflictului social, nu un simptom al acestuia, spune conducătorul studiului, Justin Brashares, profesor de ecologie la Universitatea California, Berkeley.

Când numărul de animale ce pot fi vânate ori pescuite scade, devine necesar un efort mai mare pentru procurarea lor. E nevoie de mână de lucru mai numeroasă, iar această necesitate este adesea acoperită prin munca în sistem de sclavie. De pildă, în unele ţări copiii sunt vânduţi, de către familiile lor sărace, proprietarilor unor vase de pescuit, fiind siliţi să lucreze câte 18-20 de ore pe zi, timp de ani de zile, fără nicio plată.

Autorii au corelat, de asemenea, amplificarea violenţei maritime şi a pirateriei în Somalia cu conflictele pentru drepturile de pescuit. La început, era vorba despre efortul unor somalezi de a îndepărta vasele străine care pescuiau ilegal în apele Somaliei; de aici, s-a trecut, treptat, la capturarea vaselor de pescuit - şi, ulterior, şi a altor feluri de ambarcaţiuni  - pentru răscumpărare.

De asemenea, sugerează raportul, profiturile uriaşe aduse de traficul ilegal cu produse de lux provenite de la animale sălbatice  - precum fildeşii de elefant sau cornul de rinocer - au atras implicarea şi proliferarea unor grupări teroriste şi  mafiote din lumea întreagă, unele folosind banii proveniţi din braconaj pentru a finanţa operaţiuni teroriste.

Cei care elaborează politicile de protecţie a naturii trebuie să înţeleagă bine ce este în joc, pentru a putea lua măsuri eficiente de îmbunătăţire a situaţiei populaţiilor din zonele afectate.

„Nu pierdem doar nişte specii de animale”, spune Douglas McCauley, profesor la University of California, Santa Barbara. „Pierdem copii, distrugem comunităţi umane şi favorizăm fărădelegea. De aceea, conservarea faunei sălbatice este azi un lucru mai important ca oricând”, afirmă savantul, citat de MailOnline și Descoperă.ro.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam