Loading
ro ru en
Inedit
Loading
17 Aprilie 2014 | 15:55
Ce semnificaţie au ouăle de Paşti
Mielul şi ouăle sunt principalele simboluri ale sărbătorilor pascale. De pe masa fiecărui creştin nu lipsesc de Paşti în primul rând ouăle roşii. Potrivit tradiţiei, ouăle roşii au o semnificaţie aparte, la fel şi ciocnitul lor.
Potrivit tradiției, în urmă cu câteva mii de ani în urmă, ouăle erau oferite în dar persoanelor apropiate, ele fiind considerate un simbol al creației, fertilității, al vieții şi al reînvierii naturii. Obiceiul vopsirii ouălor vine de la chinezi, cu două mii de ani înainte de Hristos. Treptat, acest obicei s-a transmis şi creștinilor, fiind practicat în special în Europa şi Asia.

Folclorul românesc păstrează mai multe legende despre obiceiul vopsirii ouălor de Paşte. Una dintre acestea spune ca Maica Domnului a venit să îşi plângă fiul răstignit cu un coş plin cu ouă, pe care l-a lăsat lângă crucea acestuia. Ouăle s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. În momentul în care Domnul a văzut ouăle înroşite și le-a spus celor prezenți că acesta să devină un obicei: „De acum înainte să faceți şi voi ouă roșii şi împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

Conform tradiției, roşul este culoarea care reprezintă focul şi puterea lui purificatoare, dar şi sângele lui Iisus, de aceea ouăle se vopsesc în această nuanță plină de semnificație.

Ciocnitul ouălor semnifică sacrificiul divinității şi există un adevărat ritual al acestuia. Conform tradiției, în prima zi de Paşti, ouăle se ciocnesc numai cap cu cap, a doua zi se pot ciocni cap cu dos, iar în zilele următoare dos cu dos. Primul care ciocnește este cel mai vârstnic de la masă. În timpul ciocnirii se pronunță formula „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: „Adevărat a înviat!”.

În tradiția populară se spune că este bine să ai ouă roșii de Paşti deoarece acestea au puteri miraculoase. Ele vindecă boli şi protejează animalele. În dimineața de Paşte, în multe zone din ţară, copiii sunt puși să se spele pe faţă cu apă în care se pune un ou roșu şi un ban de argint, pentru a fi sănătoși şi frumoși tot anul, scrie ele.ro.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam