Loading
ro ru en
Inedit
Loading
28 Iulie 2018 | 14:24
Cea mai lungă eclipsă totală de Lună a secolului XXI, urmărită în întreaga lume
Cea mai lungă eclipsă totală de Lună a secolului XXI a ţinut în suspans milioane de curioşi aseară, în întreaga lume, care şi-au ţintit privirile minute în şir spre cer. Universul a oferit un spectacol cosmic de poveste, care a aliniat Soarele cu Pământul, cu Luna, dar şi cu planeta Marte, ce a devenit vizibilă, relatează Moldova 1.
Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI a durat 1 oră, 42 de minute şi 57 de secunde. Dacă adăugăm la această perioadă şi pe cea în care Luna s-a aflat într-o eclipsă parţială, ajungem la o durată totală de 3 ore şi 54 de minute pentru acest fenomen rar.

Cum următoarea eclipsă de Lună cu o durată similară va avea loc abia în anul 2123. Mii de oameni din întreaga lume au admirat eclipsa fie cu ochiul liber sau cu telescoape. Italienii au ales un loc special lângă Colosseum.

„Este fantastic, nici nu mai am cuvinte, am aranjat în aşa fel telescopul încât să nu scap nimic. De aici vom vedea cum luna rămâne pentru câteva clipe prizonieră în Colosseum”, a spus o persoană.

Şi în Africa fenomenul a fost privit cu entuziasm. „A fost incredibil, ceva unic. Nu cred că vom mai avea ocazia să trăim astfel de experienţe.”

Indienii însă au avut parte de nori aşa că eclipsa a fost mai puţin vizibilă. „Aceasta este cea mai lungă eclipsă de lună totală a secolului XXI, cum a început musonul  nu am reuşit să vedem prea multe şi sunt foarte dezamăgită”, a menționat o femeie.

Acest spectacol astronomic a putut fi urmărit cu ochiul liber din Europa, Africa, Asia şi Australia. Eclipsa de Lună nu a fost vizibilă din America de Nord şi din cea mai mare parte a Oceanului Pacific. Următoarea eclipsă se va produce pe 21 ianuarie 2019.
Postat de: Iulia Dubceac
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam