Loading
ro ru en
Inedit
Loading
17 Octombrie 2017 | 15:00
Cele mai frumoase catedrale construite în stil gotic
Stilul gotic subliniază verticalitatea şi lumina. Deşi arhitectura gotică este prezentă în multe castele, palate şi reşedinţele unor organe ale statului, catedralele gotice întruchipează adevărata frumuseţe a a cestui stil arhitectural. Mai jos vedeţi un top al celor mai impunătoare catedrale, construite în stilul arhitectural gotic.
Catedrala sf. Ștefan, situată în inima Vienei, a supraviețuit multor războaie și asedii, fiind azi unul dintre simbolurile cele mai prețuite ale orașului. Caracteristica principală, cea care o evidențiază este acoperișul care are faianță  în formă de diamant.

Catedrala Burgos din orașul spaniol cu același nume este un locaș medieval dedicat Fecioarei Maria. Este o catedrală renumită pentru dimensiunile sale și arhitectura unică. În 1919, catedrala a devenit locul de înmormântare a celebrului erou al reconchistei spaniole, Rodrigo dia de Vivar.

O catedrală excepțional de mare, construită în stilul gotic se găsește în piața principală din Milano. Construcția a început în anul 1386, fiind nevoie de cinci secole pentru a finaliza celebra catedrală.

Biserica York Mister include toate etapele majore de dezvoltare a stilului arhitectural gotic din Anglia. Marea fereastră de est din interiorul catedralei este cel mai mare vitraliu medieval din lume.

Notre Dame din Paris este una dintre cele mai frumoase catedrale catolice. Notre Dame este cel mai bun exemplu de arhitectură gotică franceză, sculptură și vitralii. În timpul revoluției franceze, în 1790, o mare parte din sculpturile și comorile sale au fost avariate sau distruse.

Catedrala din Cologne, Germania, după ce o vreme a fost cea mai înaltă clădire din lume, încă doboară un record – are cea mai mare fațadă. Construirea bisericii gotice a început în anul 1248 și aluat cu numeroase întreruperi, mai mult de 600 de ani pentru a o finaliza.

Începută în 1296 și finalizată în 1438, basilica Santa Maria del Fiore este situată în orașul italian Florența. Chiar și după ce invențiile moderne au modificat radical posibilitățile de construcție, acesta rămâne cel mai mare dom de cărămidă construit vreodată.

Catedrala din Chartre, un mic orășel în apropiere de Paris, este o construcție aparte. Principala sa calitate este faptul că s-a conservat aproape perfect. Majoritatea ferestrelor au vitraliile originale, care din cauza faptului că a fost un oraș mult prea mic pentru evenimente deosebite și oarecum ferit de zonele de conflict, au supraviețuit intacte.
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam