Loading
ro ru en
Inedit
Loading
11 Ianuarie 2017 | 13:39
Crăciunelul – cactusul Crăciunului
Crăciunelul sau cactusul Crăciunului cum i se mai spune în popor este vedeta acestor zile. Multe gospodine din ţară cresc aceste plante pentru frumuseţea florilor, dar mai ales pentru a-şi înfrumuseţa casa în timpul sărbătorilor de iarnă. Şi asta deoarece, de cele mai dese ori, crăciunelul înfloreşte anume în preajma Naşterii Domnului, relatează Moldova 1.
Eugenia Axenti are o pasiune deosebită pentru crăciunei. Femeia aşteaptă cu nerăbdare iarna, atunci când, aproape odată cu sărbătoarea Naşterii Domnului, plantele înfloresc. Pentru că locuieşte de mai mulţi ani singură, crăciuneii sunt şi o alinare pentru ea.

„De când mă ţin eu minte, această floare a fost în casa buneilor mei, mamei mele  şi a străbunicii, mama îmi povestea că tare frumoasă mai era această floare şi înflorea întotdeauna de Crăciun”, spune Eugenia Axenti, locuitoare a satului Gribova din raionul Drochia.

Femeia spune că planta nu este pretenţioasă şi trebuie udată doar o dată pe săptămână. În schimb, şi crăciuneilor trebuie să le vorbeşti dacă vrei să înflorească. În acelaşi timp, femeia consideră că floarea îi aduce doar bucurii.

„În fiecare dimineaţă când mă trezesc, mă uit la ea. Văd câte floricele sunt, câte au înflorit, câte mai are de înflorit, unele înfloresc mai devreme, altele mai târziu. Tot Domnul le-a dat şi tot Domnul le-a înzestra cu aşa frumuseţe, căci mai sunt flori, dar mai rar atât de frumoase”, mai spune Eugenia Axenti.

Crăciuneii sunt consideraţi simbolul Crăciunului. În popor se crede că dacă înfloresc de Naşterea Domnului, atunci casa va fi plină de bucurii pe tot parcursul anului.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam