Loading
ro ru en
Inedit
Loading
21 Martie 2017 | 09:41
Culorile pot influenţa emoţiile şi starea noastră de spirit
Culorile fac parte din viaţa noastră şi, de cele mai multe ori, acestea reuşesc să ne facă să simţim cele mai frumoase trăiri. Asta pentru că culorile ne influenţează emoţiile şi starea de spirit. De exemplu, nu de puţine ori s-a spus că nuanţele de albastru sunt odihnitoare şi pot fi folosite pentru reducerea presiunii sanguine prea mare, în timp ce expunerea la culoarea roşie tinde să stimuleze creşterea tensiunii sanguine şi să producă o stare de agitaţie.
Albul, la rândul său, evocă puritatea şi prospeţimea, fiind o culoare luminoasă, liniştitoare şi vaporoasă, în timp ce galbenul evocă energia solară, fiind asociat cu fericirea şi optimismul. Un mediu colorat în galben stimulează energia şi dorinţa de inovare. Culoarea portocalie evocă sentimente foarte intense. Este o culoare tonifiantă, care poate fi extrem de benefică persoanelor stresate sau nefericite. Culoarea sugerează şi perseverenţă, bunătate şi echitate, fiind adesea utilizată în reclame şi pe etichetele produselor.

Negrul este o culoare plină de simboluri şi reflectă o gamă vastă de emoţii, în funcţie de context: forţă, încredere, consolare, tristeţe. Un accesoriu, un articol de îmbrăcăminte sau un element decorativ de culoare neagră înseamnă forţă, eleganţă şi rafinament. Negrul, ca şi albul în unele zone ale globului, este culoarea doliului, prin urmare a tristeţii. Castaniul, la rândul său, este culoarea pământului, a ancorării în realitate şi a înţelepciunii. La modul general, persoanele care poartă maro sunt percepute ca fiind demne de încredere, fiabile.

Ei bine, pentru că cunoaștem semnificația culorilor și beneficiile acestora, aflați că un sătuc taiwanez, aflat într-un colț al orașului Taichung, o comunitate creată pentru soldați în anii 1940 – 1950, a fost denumit, pe bună dreptate - Satul Curcubeu. A decis să dea culoare așezării în care locuiește Huang Yung-fu, un veteran de război în vârstă de 86 de ani.

În Satul Curcubeu predomină desenele acoperă străzile și pereții tuturor caselor, acestea înfățișând plante, animale, personalități sau păsări. Huang Yung-fu a pictat sătucul în doar doi ani, iar transformarea lui este cu adevărat impresionantă.

Huang a început sa picteze pentru a își umple timpul liber, însă acum acest lucru a devenit o mare pasiune. Satul Curcubeu este acum considerat drept cel mai important loc din orașul Taichung. Turiști din întreaga lume vin aici pentru a admira creațiile lui Huang Yung-fu. Așa că, dacă ajungi în Taiwan și ești întrecere prin orașul Taichung – merită să te abați din drum și să vizitezi și Satul Curcubeu.

Mai multe despre Satul Curcubeu, dar și despre cum ne influențează culorile starea noastră de spirit și emoțiile, Vă invităm să urmăriți în emisiunea „Bună Dimineața” de la postul public de televiziune.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam