Loading
ro ru en
Inedit
Loading
14 Februarie 2017 | 14:50
Cum este marcată Ziua Îndrăgostiţilor în Moldova
Îndrăgostiţii din întreaga lume au un prilej în plus de a-şi spune „te iubesc” şi de a-şi face cadouri, cu ocazia sărbătorii Sfântului Valentin. Moldovenii şi-au făcut deja un obicei din a marca Ziua Dragostei de două ori, pe 14 februarie şi cu zece zile mai târziu, de Dragobete. De dimineaţă, ei au luat cu asalt tarabele şi magazinele, în căutarea cadoului perfect pentru persoanele dragi, relatează Moldova 1.
Bărbaţii, de care depinde, în cea mai mare parte, reuşita acestei sărbători, şi-au luat rolul în serios şi au făcut cozi la florării în această dimineaţă. Chiar dacă preţurile s-au dublat peste noapte, trandafirii şi lalelele au fost la mare căutare.

„Simbolizează şi venirea primăverii, florile sunt un simbol al politeţii”, „Am ales şi eu un trandafir din dragoste”, au spus câțiva tineri.

Într-o lume în care tot mai multe relaţii eşuează, s-ar părea că iubirea adevărată e ceva imposibil de găsit, fie şi de ziua Sfântului Valentin. Însă unele cupluri demonstrează contrariul. Ion şi Felicia trăiesc o frumoasă poveste de dragoste de aproape opt luni. Tânărul şi-a felicitat aleasa inimii într-un mod inedit.

„Îi fac o surpriză pentru că într-adevăr m-am îndrăgostit de ea. I-am luat un lanț de aur, o inimioară şi un buchet de trandafiri. Toate m-au costat aproape la patru mii de lei”, a spus tânărul.

Surpriza a fost pe măsură, iar fata a fost copleşită de emoţii. „Mă simt foarte bine, chiar nu mă aşteptam”, a mărturisit tânăra.

Unii îndrăgostiți aleg să facă cadou o cutie de bomboane, fructe sau bijuterii. La mare căutare sunt şi felicitările în formă de inimioare. „Caută mai des cu mesaje, cu poezioare pentru cei dragi şi iubiţi”, a spus un comerciant.

Alții însă nu au mari aşteptări şi preferă să-și petreacă această zi alături de persoana dragă. „Contează amintirile, trăirile, cadoul nu-i aşa de important”, a spus o persoană.  

Pentru cei căsătoriţi, Ziua Îndrăgostiţilor este o sărbătoare de familie. „Cred că în familie o să sărbătorim cu soţia, cu copii”, „O să sărbătoresc alături de familie şi prietena mea”, au spus câteva persoane.

Vor sărbători şi cei care nu şi-au găsit jumătatea, în speranţa că nu este totul pierdut. „Eu sărbătoresc cu prietenii, dar nu sunt îndrăgostită”, „Am planificat să ies cu prietenii în oraş, să ne întâlnim cu gaşca. O să mergem într-un local şi o să petrecem împreună”, au spus câțiva tineri.

Un tânăr din capitală a avut parte de un cadou neaşteptat în această dimineaţa. Când s-a trezit, şi-a găsit maşina în parcare, plină cu inimioare roşii.

Totodată, în timp ce în majoritatea statelor lumii Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită cu mult fast, luni, Înalta Curte de la Islamabad a emis un ordin prin care marcarea acestei sărbători a fost interzisă pe întreg teritoriul Pakistanului. Ordinul interzice afişarea de reclame atât online, cât şi în publicaţii, vânzarea de mărfuri asociate Zilei Îndrăgostiţilor şi susţine că sărbătoarea nu poate fi marcată în „niciun spaţiu public, ori care aparţine de guvern”.

Ordinul venit după ce un cetăţean a emis o petiţie prin care arată că promovarea Zilei Îndrăgostiţilor este „împotriva învăţăturilor Islamului şi ar trebui interzisă imediat”.

În Pakistan, Ziua Îndrăgostiţilor este văzută de mulţi drept imorală şi ca o apropiere de cultura din Vest.
Postat de: Iulia Dubceac
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam