Loading
ro ru en
Inedit
Loading
16 Aprilie 2017 | 11:00
Cum încondeiază ouăle locuitorii Verejeniului
Cel mai frumos obicei de Paşti este, fără îndoială, încondeiatul ouălor. În contextul sfintelor sărbători, oul reprezintă un simbol al curăţirii, purificării şi reînnoirii sufleteşti. Vopsirea ouălor de Paşti este un ritual vechi, care are la bază idei la fel de frumoase: creaţie şi procreaţie, echilibru şi continuitate. De la an la an, gospodinele îşi perfecţionează tehnica de vopsire şi încondeiere, astfel că în rezultat le ies mici capodopere. Acelaşi lucru au obţinut locuitorii satului Verejeni, din raionul Teleneşti, care au participat la o şezătoare de încondeiere a ouălor de Paşti.
În sat sunt șase meșteri populari, care au reușit să restabilească o mare parte din meșteșugurile de cândva. Verejenenii au fost invitați la o șezătoare de încondeiere a ouălor pentru sfintele sărbători de Paști. Meșterițele au pregătit ouăle care vor fi desenate cu ceară, iar maestrul feroneriei, Alexandru Belinschi, s-a apucat de confecționat chișițe. El spune că este un instrument simplu, dar care face minuni pe ouă.

La șezătoare au venit copii de toate vârstele, iar meșterițele le-au descris în detalii fiecare etapă de încondeiere, astfel ca oul din mânuțele lor să se transforme într-o adevărată operă de artă. Culorile cele mai folosite sunt roșu, verde, albastru și galben. Vedeți mai jos etapă cu etapă o modalitate de încondeiere a ouălor. 

Metodă de încondeiere a ouălor
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam