Loading
ro ru en
Inedit
Loading
22 Martie 2017 | 15:09
Curiozităţi despre lalele, florile începutului de primăvară
Din numeroasele flori pe care primăvara ni le oferă, niciuna nu a reuşit să dobândească o popularitate mai mare decât lalele. Odată cu venirea căldurii, acestea apar peste tot, sunt primite, oferite şi iubite de toată lumea pentru darul lor de a înveseli orice chip sau încăpere. Cu toate acestea, ştim puţin lucruri despre lalele, motiv pentru care am decis să vă prezentăm câteva lucruri surprinzătoare cu care puteţi deschide orice conversaţie despre aceste flori.
Gingașa lalea este una dintre cele mai iubite plante și a treia cea mai populară plantă din lume după trandafir. Forma de cupă, culorile vibrante și eleganța sunt doar câteva dintre trăsăturile acestei plante cultivate de peste 500 de ani.

Oricât de greu nu ar putea fi de crezut, locul de origine al lalelelor se află în Munții Himalaya. Acestea fac parte din aceeași familie de plante din care fac parte și crinii, iar una dintre rudele lor este ceapa. Turcii au fost primii care au adus lalele din Himalaya și au început să le cultive ca plante ornamentale, lucru care s-a petrecut cu aproximativ o mie de ani în urmă. Acestea au fost aduse din  Turcia în Europa la mijlocul secolului al XVI-lea.

După unii cercetători, laleaua a provocat prima criză economică din era modernă, atunci când prețul acestor flori a atins un nivel nesustenabil.

Totodată, dacă nu știați, lalele sunt comestibile. În funcție de soi, gustul petalelor variază de la un gust asemănător fasolelor, la gustul salatelor, motiv pentru care în timpul crizei alimentare din cel de-al Doilea Război Mondial, lalele au constituit o sursă de hrană pentru mulți olandezi. Astăzi aceste flori sunt folosite la aperitive și în unele salate. Totodată, pentru cei interesați, vă spunem că există chiar și un vin din lalele. 

Lalelele sunt flori îndrăgite în lumea întreagă datorită formei elegante și culorilor frumoase. Aceste flori se folosesc pentru buchete și aranjamente florale. În unele părți ale lumii, lalelele joacă un rol important în ceremonia nunții.

De asemenea, laleaua este floarea naționala a Turciei. Aceasta fiind, în același timp simbolul iubirii eterne, a dragostei, pasiunii și romantismului.

Pentru a afla mai multe curiozități despre lalele, vă invităm să urmăriți emisiunea „Bună Dimineața” de la postul public de televiziune.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam